Erzsébet
1 °C
4 °C

Repteret támadnak az oroszbarát szakadárok Donyeckben

2014.06.26. 11:57

Az oroszbarát szakadár fegyveresek támadást indítottak csütörtökön a Donyeck megyei Kramatorszk repülőtere ellen - jelentette az MTI  Artem Sevcsenko újságíró Facebook-bejegyzésére hivatkozva. Közlését kramatorszki lakosok Twitter-bejegyzései is alátámasztják.

300-an 100 ellen

A stratégiai fontosságú repteret, amely a kelet-ukrajnai "terrorellenes hadművelet" kezdete óta az ukrán reguláris erők ellenőrzése alatt állt, Sevcsenko tudomása szerint mintegy száz katona védi háromszáz támadóval szemben. A reptér jelentőségét az adja, hogy Kramatorszk alig 15 kilométerre van az ukrán erők blokádja alá vont Szlovjanszktól, amely a donyecki szakadárok fő erőssége.

Az ukrán újságíró szerint alaposan előkészített, nagy erejű támadásról van szó, amelyben az ostromlók különféle nehézfegyvereket is bevetnek. Szemtanúk szerint a város egyik utcájából BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a repülőteret. "A mieinknek sürgős és hatékony támogatásra van szüksége, beleértve a légi támogatást is" - mondta.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő, Információs Ellenállás nevű ukrán katonapolitikai elemzőcsoport vezetője Facebook-oldalán délelőtt azt írta, hogy az oroszbarát harcosok csütörtökre virradó éjjel négy alkalommal is megsértették a régióban mindkét fél által meghirdetett ideiglenes tűzszünetet. Az eseteket felsorolva Timcsuk említést tesz arról is, hogy a szakadárok éjfél előtt lőni kezdték aknavetőkkel a kramatorszki repülőteret kézben tartó ukrán alakulatot.

Kerry: Oroszországnak bizonyítania kell

Oroszországnak a következő órákban be kell bizonyítania, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár fegyveresek lefegyverzésén dolgozik - mondta csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter Párizsban.

"Lényeges, hogy Oroszország bebizonyítsa a következő órákban, hogy a szeparatisták lefegyverzésén fáradozik, hogy buzdítja őket a fegyverletételre, hogy felszólítja őket arra, hogy tegyék le a fegyvert és vegyenek részt a törvényes politikai folyamatban" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője francia kollégájával, Laurent Fabiusszal folytatott megbeszélést követően.

Az Egyesült Államok lezárta az Oroszországgal szembeni újabb szankciók előkészítését, és bármikor hozhat további büntetőintézkedéseket, amennyiben Moszkva nem járul hozzá az ukrán válság enyhítéséhez - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerdán. Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken este hirdetett ki egyhetes tűzszünetet a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területekre.

Moszkva a tűzszünet meghosszabbítását szeretné

Moszkvában azt remélik, hogy az Ukrajnában egymással szemben álló felek hallgatnak Vlagyimir Putyin felhívására és meghosszabbítják a tűzszünetet - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapban csütörtökön megjelent interjújában. Vlagyimir Putyin előző nap szólított fel a pénteken lejáró fegyvernyugvás meghosszabbítására.

Dmitrij Peszkov arra a kérdésre válaszolt, mit tesz az orosz államfő, ha az ukrán hadsereg vagy a kijevi hatalommal szemben álló délkelet-ukrajnai fegyveresek megsértik a tűzszünetet. A szóvivő azt mondta, hogy nem időszerű ennek a kérdésnek a megvitatása, és "most annak van az ideje, hogy reménykedjünk, az Ukrajnában egymással szemben álló felek eleget tesznek a tűzszünet meghosszabbítására elhangzott felhívásnak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?