Szilvia
5 °C
16 °C

Donyeck elengedte az EBESZ-foglyokat

2014.06.27. 06:32

Kiszabadult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) négy megfigyelője, akiket még május 26-án ejtettek foglyul Donyeck megyében a Kelet-Ukrajna elszakadását követelő szakadárok. Az oroszbarát Donyecki Népköztársaság képviselői közölték: feltétel nélkül engedték el az észt, török, svájci és dán megfigyelőket – közölte az Interfax.

A foglyokat a szeparatisták által saját kormányfőjüknek tekintett Alekszandr Borodaj személyesen kísérte el a donyecki szállodába, ahol „jószándékuk jeleként” szabadon engedték őket.

Szakadárok szakadárja

ENSZ: egyre több a menekült Ukrajnában

Csak a múlt héten 16 400-an menekültek el a keleti részből az ország más területeire – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A 47 milliós országban 54 ezer menekültet tartanak számon – ebből 12 ezren a Krímből jöttek el. Legtöbben a romló biztonsági helyzetet és az emberrablástól való félelmre hivatkoztak,mások a megélhetési nehézségekről szóltak – írta az MTI.

További 110 ezren Oroszországba mentek, de közülük csak 9500-an kértek menekültstátust. Lengyelországba, Belaruszba és Csehországba 700 ukrán menekült – derül ki az UNHCR adataiból.

Kijev korábban tagadta, hogy az országot sokan Oroszország irányába hagyták volna el, inkább a nyugatra menekülők nagy számáról beszélt.

A négy megfigyelőt még akkor rabolták el Szlovjanszkban, amikor ott az önjelölt polgármester, Vjacseszlav Ponomarjov gyakorolta a hatalmat. Ezután a helyi vezetés azonban összekülönbözött a kváziállam fővárosával, Donyeckkel is, mert Ponomarjov szerint ott nem vették figyelembe a helyiek érdekeit. Nem sokkal később Ponomarjovot a donyecki hatóságok letartóztatták, a vezetést a Donyeckkel együttműködőbb Vlagyimir Pavlenko vette át a szeparatisták és az ukrán haderők súlyos harcainak helyszínét adó százezres városban.

Tankcsata a városban

Péntekre virradóra Szlovjanszknál nyolc oroszbarát tank támadását verte vissza az ukrán haderő Szlovjanszk térségében – tudatta az Unian hírügynökséggel a kijevi Nemzeti Gárda. Az ellenőrző pontot sikerült megtartani, ám az összecsapásban egy katona életét vesztette.

Kramatorszkban ugyanakkor péntek hajnalban a donyecki fegyveresek megsemmisítettek egy ellenőrző pontot. Az ukrán hadsereg nem megerősített forrásai szerint a támadásban tíz ukrán katona életét vesztette – közölte a TSZN ukrán tévécsatorna.

Luganszkföld még nem ereszt

Négy másik EBESZ-megfigyelő azonban még továbbra is fogságban van, őket a Donyecktől keletre fekvő Luganszk megyében rabolták el a szakadárok. Egy hónap hallgatás után a luganszkiak hírt adtak róluk. Az EBESZ megerősítette, hogy embereik jól vannak, de egyelőre nem tudni, mikor engedik őket szabadon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?