Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Észak-Korea jobban teljesít

2014.06.27. 07:07

1990 után rekordmagasságba szökött Észak-Korea kereskedelmi forgalma – közölte a Reutersszel a dél-koreai központi bank.

A pénzintézet szerint a külvilágtól elzárt diktatúrában élő 25 milliós országban a gazdaság 2013-ban 1,1 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

Iparosodás az élen

A növekedésből az ipar az átlagosnál jobban vette ki a részét: a hadigazdálkodásra épülő katonaállamban ez a szektor másfél százalékkal nőtt.

Az ország kereskedelmének 90 százalékát Kínával bonyolítja le. Észak-Korea teljes kereskedelmi forgalma 2013-ban 7,3 milliárd dollár volt – ebből az export 3,2 milliárdot tett ki.

Összevetésképpen: Dél-Korea exportja 559 milliárd dollár, teljes kereskedelmi forgalma pedig 1100 milliárd dollár, azaz 150-szerese a Kim család által 64 éve vezetett, jelenleg az államalapító unokája, Kim Dzsongun irányította Észak-Korea kereskedelmének.

Nem rés, hanem bástya

A mezőgazdasági termelés is nőt az Ifjú Tábornok irányításával, ami különösen fontos a 90-es években visszafogott becslések szerint emberek százezreivel végző éhínség ismeretében.

Dél-Korea elemzői szerint hiába van kis számokról szó az atomfegyverrel is rendelkező Észak-Koreában, mindenképpen beszédes, hogy a katonai programja miatt szankciókkal szembenéző állam gazdasága növekedést ért el.

Dél-Korea négy éve függesztette fel anyagi támogatását, az ENSZ pedig az atom- és a rakétaprogram miatt tart fenn korlátozásokat az országgal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!