Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea jobban teljesít

2014.06.27. 07:07

1990 után rekordmagasságba szökött Észak-Korea kereskedelmi forgalma – közölte a Reutersszel a dél-koreai központi bank.

A pénzintézet szerint a külvilágtól elzárt diktatúrában élő 25 milliós országban a gazdaság 2013-ban 1,1 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

Iparosodás az élen

A növekedésből az ipar az átlagosnál jobban vette ki a részét: a hadigazdálkodásra épülő katonaállamban ez a szektor másfél százalékkal nőtt.

Az ország kereskedelmének 90 százalékát Kínával bonyolítja le. Észak-Korea teljes kereskedelmi forgalma 2013-ban 7,3 milliárd dollár volt – ebből az export 3,2 milliárdot tett ki.

Összevetésképpen: Dél-Korea exportja 559 milliárd dollár, teljes kereskedelmi forgalma pedig 1100 milliárd dollár, azaz 150-szerese a Kim család által 64 éve vezetett, jelenleg az államalapító unokája, Kim Dzsongun irányította Észak-Korea kereskedelmének.

Nem rés, hanem bástya

A mezőgazdasági termelés is nőt az Ifjú Tábornok irányításával, ami különösen fontos a 90-es években visszafogott becslések szerint emberek százezreivel végző éhínség ismeretében.

Dél-Korea elemzői szerint hiába van kis számokról szó az atomfegyverrel is rendelkező Észak-Koreában, mindenképpen beszédes, hogy a katonai programja miatt szankciókkal szembenéző állam gazdasága növekedést ért el.

Dél-Korea négy éve függesztette fel anyagi támogatását, az ENSZ pedig az atom- és a rakétaprogram miatt tart fenn korlátozásokat az országgal szemben.