Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtotta magát egy férfi egy forgalmas tokiói kereszteződésben

2014.06.29. 14:00 Módosítva: 2014-06-29 14:08:11

Fényes nappal felgyújtotta magát egy japán férfi Tokió központjában, egy forgalmas kereszteződésnél, miután elmondott egy beszédet, amelyben bírálta Abe Sindzó kormányfőt, aki át akarja alakítani az ország pacifista alkotmányát.

Az ötven-hatvan év körüli férfi valószínűleg benzinnel locsolta le magát. Egy gyalogoshíd gerendáján ült a magasban a Sindzsuku pályaudvarnál, a főváros egyik leglátogatottabb kereskedelmi és szórakozónegyedében, több százan nézték lentről.

Szemtanúk szerint nagyjából egy órán át beszélt megafonba, tiltakozva az ellen, hogy a miniszterelnök bővíteni akarja a japán önvédelmi erők bevethetőségének kereteit. A férfi ezután felgyújtotta magát, leesett a gerendáról, és kórházba vitték égési sérülésekkel. Állapotáról egyelőre nem árultak el részleteket, írja az MTI.

Abe Sindzó kabinetje a tervek szerint már kedden elfogadhat egy határozatot, amellyel felülvizsgálja az amerikaiak által a második világháború után kidolgozott pacifista alkotmány régóta érvényben lévő értelmezését, és lehetővé teszi, hogy a japán fegyveres erők fellépjenek egy szövetséges védelmében. Ezt az alkotmány most nem teszi lehetővé.