Gusztáv
3 °C
7 °C

Hasra kellett vetnie magát a román miniszterelnöknek

2014.06.29. 14:40 Módosítva: 2014-06-29 14:54:23

Az afganisztáni Kandahárban Victor Ponta román miniszterelnök látogatása idején riasztották rakétatámadás miatt azt a NATO-támaszpontot, ahol a román vezető éppen ott volt, írja az Agerpres hírügynökség. A riasztás épp akkor történt, amikor Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Mircea Dusa védelmi miniszter társaságában Ponta a román katonákkal ebédelt.

A riasztás miatt az előírásoknak megfelelően valamennyien hasra fekve várták meg, hogy a vendégekért páncélozott jármű jöjjön, aztán egy bunkerbe menekítsék őket. A támadásban senki nem sebesült meg. A román delegáció tagjai húsz perccel később folytathatták programjukat.

A román kormány tagjai Kandahárban azon a ceremónián vettek részt, amely hivatalosan is elindítja az Afganisztánban szolgáló román katonák visszavonását. A ceremónián Victor Ponta kijelentette, Románia a katonái áldozata által ma biztonságosabb, és a NATO-szövetségesek által jobban megbecsült ország. A miniszterelnök megkoszorúzta azt az emlékművet, amelyet az Afganisztánban elesett 23 román katona emlékére állítottak a katonai alakulaton belül.

A román hadsereg egységei 12 éve vesznek részt az afganisztáni katonai műveletekben, most 2000 román katona állomásozik az ázsiai országban. A kivonulás után 200 román katona marad majd Afganisztánban, ők az afgán hadsereg kiképzésében kapnak szerepet, írja az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!