Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hasra kellett vetnie magát a román miniszterelnöknek

2014.06.29. 14:40 Módosítva: 2014-06-29 14:54:23

Az afganisztáni Kandahárban Victor Ponta román miniszterelnök látogatása idején riasztották rakétatámadás miatt azt a NATO-támaszpontot, ahol a román vezető éppen ott volt, írja az Agerpres hírügynökség. A riasztás épp akkor történt, amikor Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Mircea Dusa védelmi miniszter társaságában Ponta a román katonákkal ebédelt.

A riasztás miatt az előírásoknak megfelelően valamennyien hasra fekve várták meg, hogy a vendégekért páncélozott jármű jöjjön, aztán egy bunkerbe menekítsék őket. A támadásban senki nem sebesült meg. A román delegáció tagjai húsz perccel később folytathatták programjukat.

A román kormány tagjai Kandahárban azon a ceremónián vettek részt, amely hivatalosan is elindítja az Afganisztánban szolgáló román katonák visszavonását. A ceremónián Victor Ponta kijelentette, Románia a katonái áldozata által ma biztonságosabb, és a NATO-szövetségesek által jobban megbecsült ország. A miniszterelnök megkoszorúzta azt az emlékművet, amelyet az Afganisztánban elesett 23 román katona emlékére állítottak a katonai alakulaton belül.

A román hadsereg egységei 12 éve vesznek részt az afganisztáni katonai műveletekben, most 2000 román katona állomásozik az ázsiai országban. A kivonulás után 200 román katona marad majd Afganisztánban, ők az afgán hadsereg kiképzésében kapnak szerepet, írja az MTI.