Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael szerint kéne Kurdisztán

2014.06.29. 22:55

Benajámin Netanjahu támogatta egy független Kurdisztán létrehozását vasárnap. Az izraeli kormányfő álláspontja ellentétes a felekezeti háború sújtotta Irak egységét pártoló amerikai kormányzatéval – írta az MTI.

"Támogatnunk kellene a kurd függetlenségi törekvéseket" - mondta Netanjahu a Tel-Avivi Egyetemen tartott előadásában, miután arról beszélt, hogy a síiták és szunniták közötti harcok miatt akár össze is omolhat Irak és néhány más közel-keleti ország.

A kurdokat a kormányfő "harcos típusú népként" írta le, amely bizonyította politikai elkötelezettségét és mérsékeltségét, és szerinte politikai függetlenséget érdemel.

Izrael az 1960-as évek óta diszkrét katonai, hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tart fenn a térségbeli kurdokkal, akikre egyfajta "pufferként" tekint közös arab ellenségeikkel szemben.

Az iraki kurdok a polgárháborút kihasználva az utóbbi hetekben kiterjesztették az ellenőrzésük alatt álló, autonóm területeket, így mostanra ők irányítják az észak-iraki Kirkukot és a város környéki, kőolajban gazdag térségeket is. A kurd fegyveres erők azután vették át a város feletti ellenőrzést, hogy az iraki hadsereg az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését látva kivonult a térségből.

Iraki Kurdisztán azonban egyelőre nem kiáltotta ki a Bagdadtól való teljes függetlenségét, jórészt azért, mert vezetői tartanak a környező országok válaszlépéseitől. Nagy számban élnek kurdok Irán, Törökország és Szíria területén is.

A független Kurdisztán terve különösen Törökországon érintené érzékenyen. A 80 milliós ország 15 százalékát a kurdok adják, akiknek függetlenségért küzdő erőivel Ankara évtizedes küzdelmet vív. Egy független Kurdisztán Irak területén alaposan megbolygatná Kelet-Törökországot is. Ankara a NATO tagjaként fontos szövetségese a térségben az Egyesült Államoknak, amely szintén nem támogatja nyíltan Kurdisztán létrehozását, inkább amellett áll, hogy Észak-Irakban minél szélesebb önrendelkezési jogot kapjanak, ám ne váljanak ki az országból.