Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengeteg sara volt az elsüllyedt komp üzemeltetőjének

2014.06.30. 11:24

Sokkoló információk láttak napvilágot a több mint 300 halálos áldozattal járó áprilisi dél-koreai kompbalesetről: kiderült, hogy a hajót üzemeltető Chonghaejin Marine nevű társaságot korábban már ötször is megbüntették kisebb balesetekhez vezető mulasztások miatt.

2006–2007-ben például 12 hónapon belül három rendellenességet is észleltek a hatóságok, melyek után hiába szólították fel a Chonghaejin Marine-t a hajózási biztonság javítására. A vállalatot sokszor vették elő: tengerészeit több hónapra felfüggesztették munkájukból, a céget egyszer, a kapitányokat pedig háromszor részesítették szóbeli figyelmeztetésben, és az eddig összegyűjtött adatok szerint legalább egyszer pénzbírsággal is sújtották.

A vállalat mulasztásai csak apróbb baleseteket idéztek elő, de a szakértők szerint összességében abszolút indokolt lett volna, hogy felfüggesszék vagy akár be is vonják a vállalat működési engedélyét. Ez azonban soha nem történt meg, sőt, még azt is megengedték a hatóságok a cégnek, hogy azzal a Sewol komphajóval bővítse flottáját , ami azután idén április 16-án 476 emberrel a fedélzetén zátonyra futott és felborult.

Az ország még ma sem tért magához a 304 áldozattal járó baleset miatti nemzeti gyászból. A kormányfőtől kezdve szinte minden állami vezető lemondott – igaz, végül Csung Hongvon kormányfő a posztján maradt –, a parti őrséget feloszlatták. Májusban a Chonghaejin Marine vezetőjét, Kim Hansziket és négy középvezetőjét is letartóztatták, a gyanú szerint mindannyian tisztában voltak azzal, hogy a Sewol túlsúllyal hajózik. A felelősségre vonás nem kerülte el a legénységet sem, minden túlélő előzetesben ül.