Valér
-2 °C
0 °C

Harminc halott a tömött migránshajón

2014.06.30. 16:28

Csak az elmúlt hétvégén ötezer Észak-Afrika felől érkező menekült ért partot Olaszország területén – írta a BBC. Köztük voltak annak a hajónak az utasai is, akiket a parti őrség mentett ki a Szicília közelében.

A lélekvesztőn hatszázan utaztak, ám a parti őrség a raktérben még szörnyűbb látványba botlott. A hajó harminc halottat is magával vitt – ők út közben fulladtak meg. A hajót hétfőn vontatják a partokhoz.

Az Afrikából érkező menekültek legnagyobb része Olaszországra zúdul rá – elsősorban a Tunéziához közel fekvő Lampedusára –, ám ezzel az ország egyedül képtelen megbirkózni, ezért segítséget kér az EU-tól, többek között a menekültek elhelyezésére.

A tízezres tömegek egyre nagyobb nyomást jelentenek a Európára Afrikából, ahol az elmúlt negyven évben a 250 milliós összlakosság mára egymilliárdra emelkedett.

Idén minden bizonnyal meghaladja a menekültek száma a 60 ezret. Efölött legutóbb 2011-ben volt a számuk, az arab tavasz idején – emlékeztetett az AFP. Akkor nem feltétlenül azért nőtt a menekültek száma, mert azokból az országokból – Egyiptomból, Líbiából, Tunéziából – indultak sokan útnak, hanem azért, mert ezeknek az országoknak a hatóságai gyengébben tudták ellenőrizni határaikat, így könnyebb dolguk volt az embercsempészeknek a hajók elindításakor. Afrika egyik legnagyobb menekült-exportőre Szomália és Szudán.

Az EU összlakossága 506 millió, a területen nagyjából ugyanennyi volt a 70-es években is.

Az illegális bevándorlás növekedése egyre nagyobb tragédiákhoz vezet a tengeren: májusban egy hajótöréskor 39 ember fulladt a tengerbe tavaly októberben Lampedusánál 360 menekült vesztette életét, amikor hajójuk a vízbe borult.