István, Vajk
17 °C
34 °C

Juncker odafigyel Londonra

2014.06.30. 01:15

Jean-Claude Juncker is kész megoldásokat keresni a brit kormány által az Európai Unióval kapcsolatban felvetett problémákra - közölte vasárnap este a Downing Street, miután David Cameron kormányfő telefonon beszélt az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt luxemburgi politikussal.

Németország hasonló készségére tett utalást Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Financial Timesnak nyilatkozva – írta az MTI.

A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint Junckert Cameron hívta fel vasárnap, gratulált sikeres kampányához, és ahhoz, hogy elnyerte a jelöltséget az EU-bizottság elnöki tisztségére. Cameron kifejezte jókívánságait is Juncker európai parlamentbeli meghallgatásához.

Jean-Claude Juncker a londoni kormányfői hivatal szerint a telefonbeszélgetés során kijelentette: teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy megoldásokat keressenek az Egyesült Királyság által felvetett "politikai aggodalmakra". Cameron üdvözölte, hogy Juncker kész a Nagy-Britannia számára megfelelő egyezség kimunkálására.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány - és számos nyilatkozatában személyesen David Cameron miniszterelnök is - már a májusi európai parlamenti választások után egyértelművé tette, hogy nem támogatja az EP-választáson győztes Európai Néppárt csúcsjelöltjének tekintett - Londonban viszont az EU megreformálására alkalmatlannak és túlzottan föderalistának tartott - Juncker megválasztását az Európai Bizottság élére. Brit sajtóértesülések szerint Cameron nemrég kabinettagjainak körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Juncker elnöki jelölését.

A brit kormányfő a múlt hét végén tartott brüsszeli csúcson Juncker jelölése ellen voksolt.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy Berlin szintén kész figyelembe venni az EU-val kapcsolatos brit aggályokat.

Schäuble a Financial Timesnak adott - a londoni gazdasági napilap online kiadásában vasárnap este részleteiben ismertetett - interjúban kijelentette: Nagy-Britannia alapvető és nélkülözhetetlen alkotóeleme az európai egységnek, a Nagy-Britannia nélküli Európai Unió "abszolút elfogadhatatlan és elképzelhetetlen lenne". Emiatt mindent meg kell tenni azért, hogy a brit érdekeket és Nagy-Britannia álláspontjait megfelelő módon képviseljék az európai politikában.

Schäuble szerint Angela Merkel német kancellár is folyamatosan erre törekszik.

A német pénzügyminiszter szerint "Európa Nagy-Britannia nélkül nem Európa (...) Nagy-Britannia egyike a legfontosabb EU-tagállamoknak, az egyik legnagyobb EU-gazdaság, és messze az egyik legfontosabb pénzügyi központ az egész világon".

Hozzátette: az EU-nak és minden intézményének, tagállamának oda kell figyelnie London mondanivalójára.

Schäuble szerint Németország sok mindenben azonos állásponton van Nagy-Britanniával, például a gazdasági reformok és az uniós alapok hatékony felhasználása ügyében, és abban is, hogy az EU-nak a következő parlamenti ciklusban végre kell hajtania a sürgetően szükséges szerkezeti reformokat a növekedés élénkítése végett.

Arról a londoni kifogásról, hogy az eddigi hagyományokkal ellentétben Junckert nem konszenzussal jelölték, a német pénzügyminiszter kijelentette: "nem katasztrófa, hogy most az egyszer minősített többséggel született döntés".

És Orbán sem szavazta meg

Juncker ellen Cameronon kívül a magyar kormányfő szavazott. Orbán Viktor ellenszavazatáról és arról, hogy miként kéne a konszenzus mielőbbi megteremtésének érdekében megtalálni a közös hangot nem esett szó. Schäuble nem említette meg a budapesti ellenszavazatot.