Pál
-1 °C
3 °C

45 menekült fulladt meg egy halászhajó hűtőkamrájában

2014.07.02. 11:38

Negyvenöt társukat agyonnyomták azok a menekültek, akik szerdán kötöttek ki a szicíliai Pozzallóban, írja az MTI. A halottak mindannyian a halászhajó üzemen kívüli hűtőkamrájába szorultak, ahol sem mozogni, se pedig igazából levegőt venni sem tudtak.

Kétszer annyian voltak a hajón

A holttesteket orvosi szakértői vizsgálatnak vetik alá a halálozási ok pontos megállapítására. Az olasz hatóságok eddigi információi szerint az áldozatokat társaik agyonnyomták a hajón. Halálukat fulladás okozta.

A közép-afrikai térségből érkezett illegális bevándorlók pénteken indultak Líbiából, 600-an utaztak egy olyan hajón, ami 300 embert szállíthatott volna. A hatóságok vasárnap este vették észre a hajót, akkor még 30 halottról szóltak a hírek.

A parti őrség azonnal szárazföldre szállította a legsúlyosabb állapotban lévő embereket - köztük két terhes nőt. A többiek a járművön maradtak, melyet Szicília délkeleti része felé vontattak, ahol most kötöttek ki.

A Ragusa közeli Pozzallo polgármestere bejelentette, hogy ennyi halottat nem tud egyszerre eltemetni, mivel a kisváros temetőjében nincsen elég hely.

Az Afrika és Olaszország közötti Mare Nostrum olasz katonai-humanitárius misszió hadihajói szerdán reggel egy újabb illegális bevándorlókkal teli hajót értek utol a szicíliai vizeken. Ezt is kikötőbe kísérik.

61 ezer menekült érkezett idén Olaszországba

A Szaharán túlról vagy Szíria felől érkező menekültek ezer dollárt fizetnek ki algériai, líbiai vagy tunéziai embercsempészeknek, akik felszuszakolják őket amúgy is túlterhelt lélekvesztőikre. A helyi parti őrség sem a megfelelő felszeléssel, sem a megfelelő elszántsággal nem rendelkezik ahhoz, hogy észlelje és visszafordítsa a hajókat, ezért az olasz hatóságok a 2013 őszén történt lampedusai katasztrófa óta maguk cirkálnak a Földközi-tengeren, hogy időben segíthessenek a bevándorlóknak - csak az elmúlt hétvégén 1654 embernek nyújtottak segítséget a partra jutáshoz Olaszországban.

A hatóságok humanitárius felelőssége egyértelmű, a menekültáradat mindazonáltal komoly társadalmi feszültségeket is szül, főleg idén, amikor rekordnagyságú, százezer fölötti illegális bevándorlóra számítanak Olaszországban. Csak idén június végéig több mint 61 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Közülük több mint 53 ezer Szicília partjainál kötött ki.