Megint morva zászlók lengenek Csehországban

2014.07.05. 12:25 Módosítva: 2014.07.05. 12:29

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűztek ki szombaton mintegy 900 morvaországi település polgármesteri hivatalára Cirill és Metód szláv hittérítők, Morvaország védőszentjei napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén

Az akciót 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség és néhány diákszervezet kezdeményezésére. A lobogókkal Morvaország hagyományaira, kultúrájára és történelmére akarják felhívni a lakosság figyelmét. 

A sárga-piros sávos és a morvasas képével díszített zászló szombat reggel óta ott leng a Morvaország fővárosának számító Brünn (Brno) főpolgármesteri hivatalán és a 15 városkerület összes polgármesteri hivatalán is.

A morva zászló és címer, zölddel pedig Morvaország területe
A morva zászló és címer, zölddel pedig Morvaország területe
Fotó: Index

A zászlókitűzést kezdeményező Morva Nemzeti Közösség legfőbb célja a hagyományápolás, de szeretné tartományira változtatni a Cseh Köztársaság jelenlegi kerületi (régiós) közigazgatási-területi berendezkedését. El akarják érni a morva parlament létrehozását is.

A Cseh Köztársaság politikai vezetése jelenleg nem támogatja ezt az elképzelést, az ország lakosságának többsége pedig közömbös a követelés iránt. Általános vélemény, hogy lényegében a regionalizmus megnyilvánulásáról van szó, amely az utóbbi években megerősödött.

A tízmilliós Cseh Köztársaságban a 2011-es népszámláláskor a morva nemzetiséget több mint 520 ezer ember írta be a kérdőívébe. Tíz évvel korábban, 2001-ben ez a szám mintegy 380 ezer volt.

Morvaország nem hivatalos zászlaja egy sárga és egy piros mezőből áll vízszintesen osztva, közepére a morva-sasos tartományi címert helyezték. Az eredeti morva zászlót - a tartományi címer nélkül - több mint másfél évszázada, 1848-ban a morva tartományi gyűlés fogadta el. Használatát a Csehszlovák Köztársaság 1920-ban betiltotta. Kitűzését a jelenleg érvényes jogszabályok nem rendezik, így nem szabható ki érte semmiféle büntetés.

Vladimír Novotny, a morva szervezet elnöke azt mondta: 

Miután a sárga-piros zászló ma Prága hivatalos jelképe, ezért hozzáadtuk még a tartományi sast, hogy a két zászló megkülönböztethető legyen.  • Hírek
  • Árfolyam