A pápa kiátkozta a maffiózókat, erre ők nem mennek többet misére

2014.07.06. 16:26

Az olaszországi Larino börtönében kétszáz maffiózó megtagadta a részvételt a vasárnapi misén, miután Ferenc pápa kiátkozta az egyházból a szervezett bűnözés tagjait.

A Molise tartományban levő börtönben történtekről Giancarlo Bregantini molisei püspök számolt be a Vatikáni Rádiónak. Ferenc pápa szombaton látogatott el az olasz tartományba, de már június végén is járt Calabriában, amikor kizárta az egyházból a 'ndrangheta nevű dél-olaszországi bűnszervezet tagjait. A pápa azt mondta: az egyház nem fogadja be a maffiózókat.

Larino börtönében a ‘ndranghetával való együttműködésért elítélt rabok azt üzenték a börtönben szolgáló papnak, hogy ezentúl nem mennek misére. A börtön igazgatósága a püspök nyilatkozatára reagálva azt közölte: a rabok szabadon döntenek arról, el akarnak-e menni a börtönkápolnában bemutatott misére vagy sem.

A Quotidiano della Calabria nevű calabriai napilap vasárnap egy másik botrányról számolt be. Az Oppido Mamertinában rendezett körmeneten a kisváros lakói Szűz Mária ember nagyságú szobrát vitték végig az utcákon, és a szoborral megálltak a 82 éves Giuseppe Mazzagatti 'ndrangheta-vezér háza előtt is. Ott enyhén megdöntötték a szobrot, ezzel tisztelegtek a gyilkosságért életfogytiglani büntetését házi őrizetben töltő bűnöző előtt.

A körmeneten részt vevő rendőrök tiltakozásul azonnal elhagyták az ünnepet. Oppido Mamertina püspöke a napokban az olasz sajtóban közölt nyílt levelében elismeréssel nyilatkozott Ferenc pápának a szervezett bűnözéssel szembeni fellépéséről. Azt kérte paptársaitól, hogy mondjanak nemet azokra a keresztelőkre is, amelyeken a kisgyermekek keresztapja a szervezett bűnözés ismert tagja.  • Tippek
  • Hírek