Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Folyamatosan lövik Izraelt

2014.07.07. 16:50 Módosítva: 2014.07.07. 23:50
Nyolcvannál is több rakétát lőttek ki izraeli területek felé a Gázai övezetből, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer a legtöbbet hatástalanítani tudta. Egy ember megsebesült. Palesztin források szerint Izrael újabb légi csapásokat hajtott végre, és 1500 tartalékost is behívtak.

Hétfőn több mint nyolcvan rakétát indítottak útnak Izrael ellen a Gázai övezetből, a Haaretz izraeli lap szerint egy óra alatt húsz rakéta csapódott be lakatlan területen. Palesztin források szerint Izrael újabb légi csapásokkal válaszolt, de ezek nem értek lakott területeket, és senki sem sérült meg.

A lap szerint 1500 izraeli tartalékost hívnak be, mert a hadsereg attól tart, hogy eldurvul a helyzet, egyelőre viszont csak a légierőt vetik be. Este már nemcsak az ország déli, hanem a középső részét is lőtték, olyan területekre is irányítottak rakétákat a Gázai övezetből, amelyeket 2012 óta nem ért támadás.

Bevallották a gyilkosságot

A Hamasz szerint Izrael „borzasztó árat fog fizetni”, amiért egy légicsapásban megölte a szervezet nyolc tagját. Az izraeli hadsereg szerint egy rakétaállomást semmisítettek meg, ezzel megakadályozták, hogy támadást hajtsanak végre az ország ellen.

Az izraeli légierő lecsapott egy csempészalagútra, ami az egyiptomi határnál volt. Itt öt ember halt meg, Gáza északi részén egy másik ember, a Bureidzs menekülttábor mellett pedig ketten haltak meg.

Izrael és a Hamasz között azóta megy az adok-kapok, hogy a Hamasz fegyveresei megöltek három izraeli tizenévest, mire válaszul zsidó szélsőségesek megöltek egy arab fiút. Az izraeli rendőrség őrizetbe vett hat zsidó szélsőségest, akiket azzal vádolnak, hogy ők gyilkolták meg az palesztin fiút.

A hat férfi bevallotta a bűncselekményt és rekonstruálták annak elkövetését. Korábban a zsidó állam elnöke is elítélte a kegyetlen gyilkosságot. A palesztin fiút az elkövetők egy kocsiba tuszkolták és elhurcolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták agyonégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén. Sajtójelentések szerint a rendőrség arra gyanakszik, hogy a gyanúsítottak egy másik arab fiút is el akartak rabolni, de nem sikerült nekik.

Iskolák is bezártak

Hétfő este az izraeli hadsereg azt kérte, hogy a Gázai övezet környékén élők maradjanak 15 másodperces távolságra a biztonságos óvóhelyektől, írja a Haaretz. A Gázai övezettől negyven kilométeren belül megtiltották az ötszáz főnél nagyobb gyűléseket, csak a védett területeken lévő iskolák maradhatnak nyitva.

Az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola hárítja a támadásokat, de nem mindet. A rendszer a levegőben lövi le az Izrael felé tartó rakétákat, ezen a videón egy 2012-es Tel-Aviv elleni rakéta lelövése látható.