Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Dagad a kémbotrány: újabb kémet fogtak Németországban

2014.07.09. 15:24

A német szövetségi ügyészség szerdán megerősítette, hogy újabb kém ügyében nyomoznak a hatóságok, reggel átkutatták egy gyanúsított lakását és irodáját Berlin körzetében.

A Süddeutsche Zeitungra hivatkozva az MTI azt írja,  hogy a férfi a német védelmi minisztérium alkalmazottja, katonai területen dolgozott, és azzal gyanúsítják, hogy kémkedett az Egyesült Államoknak. A védelmi tárca szóvivője megerősítette, hogy a minisztérium berkein belül folynak a vizsgálatok. A férfit még szerdán kihallgatja a német szövetségi ügyészség.

A Die Welt úgy értesült, hogy a gyanúsított a német hadsereg egyik katonája. Szakértők úgy vélik, hogy az újabb ügy a múlt héten őrizetbe vett német kettős ügynök eseténél is súlyosabb lehet.

Mint azt mi is megírtuk, múlt szerdán vették őrizetbe a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egyik munkatársát, amiért a vádak szerint az Egyesült Államoknak kémkedett. A média szerint a titkosszolgálat munkatársa információkat szolgáltatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos megfigyelési programját vizsgáló német parlamenti bizottság munkájáról is.

A kémkedésről szóló értesüléseket német hírszerzői források és politikusok is megerősítették. Sajtóhírek szerint a BND 31 éves munkatársa 2012 óta dolgozott a CIA-nek, amelynek mintegy kétszáz dokumentumot adott át. A név nélkül nyilatkozó amerikai források nem árultak el további részleteket. A német kormány ezután bekérette Amerika berlini nagykövetét, aki  szerdán újabb látogatást tett a német külügyminisztériumban, hogy egyeztessen Stephan Steinlein külügyi államtitkárral. Azt egyelőre nem tudni, hogy az amerikai diplomatát bekérette-e a külügyi tárca, és hogy szó esett-e az újabb ügyről.

Az újabb megfigyelési botrány tovább terheli a Németország és az Egyesült Államok közötti viszonyt, amelyet a tavaly napvilágra került - például Angela Merkel német kancellár telefonjának lehallgatásáról szóló - hírszerzési információk korábban már próbára tettek. Merkel hétfőn Pekingben az Egyesült Államokra utalva úgy nyilatkozott, hogy ha beigazolódnának a vádak, az egyértelműen ellentétben állna azzal, amilyennek a "partnerek közötti együttműködésnek" lennie kellene.  • Bérelnék
  • Hírek