Gyilkosság az Alpokban: újabb rejtélyes nyom

2014.07.09. 13:11

Újabb rejtélyes nyomra bukkantak a francia hatóságok a két évvel ezelőtt az Alpokban elkövetett brutális négyes gyilkosság ügyében: kiderült, hogy az egyik áldozatnak, Ikbal al-Hillinek volt egy eltitkolt amerikai férje, aki a gyilkosság napján szívrohamban meghalt, írja a Guardian. Az iraki származású, de London közelében élő Ikbal al-Hillit férjével, Szaad al-Hillivel és anyjával együtt lőtték agyon egy családi kiránduláson, az autójukban. A mészárlásnak egy véletlenül arra járó biciklis is áldozatul esett, a házaspár két kislánya viszont túlélte a lövöldözést.

„Nagyon meglepő dolgokra bukkantunk Ikballal kapcsolatban, és a kérdések jelentős részére még most sem tudjuk a választ” – mondta a nyomozást vezető Benoit Vinneman alezredes. Ikbal, mielőtt hozzáment Szaad al-Hillihez, 1999 februárja és 2000 decembere között az Egyesült Államokban élt, ahol összeházasodott egy nála 13 évvel idősebb fogorvossal. Ikbal maga is fogorvosként dolgozott. A pár hamar elvált, és Ikbar sosem említette előző házasságát az új férjének.

A csak James T.-ként ismert fogorvos a gyilkosság napján, 2012. szeptember 5-én meghalt a Mississippi állambeli Natchezben. Halálának hivatalos oka szívroham volt.

A négyes gyilkosság nyomozásában eddig többször is vakvágányra futott a rendőrség. Elsőként Szaad testvérét, Zaidot gyanúsították meg a leszámolás megtervezésével, mert neki egy örökösödési vita miatt lehetett volna motivációja kiirtani a testvére családját. Zaid azonban mindent tagadott, és a rendőrségnek nem volt elég bizonyítéka, így januárban megszűnt az ellene indított eljárás.

A francia hatóságok ezután tavaly februárban jelentették be, hogy áttörést értek el, és letartóztattak egy 48 éves motorost, akit a gyilkosság idején többen is láttak a környéken. Később azonban kiderült: a letartóztatott férfi, bár nagyon hasonlít a helyszín közelében látott motoroshoz, nem azonos vele. Azért jelenleg is folyik ellene egy eljárás illegális fegyverbirtoklás miatt.

Néhány héttel ezelőtt egy újabb letartóztatás történt az ügyben: egy 35 éves irakit vettek őrizetbe, akiről azt feltételezik, bérgyilkosként dolgozik, és több irakit is meggyilkolt már megrendelésre. A nyomozóknak azonban nem sikerült kapcsolatot találni közte és az al-Hilli család között, ezért elengedték.

A nyomozás során az is felmerült, hogy a valódi célpont nem az al-Hilli család, hanem az eredetileg véletlen áldozatnak gondolt biciklis, Sylvian Mollier volt. A 45 éves férfi halálával kapcsolatban áprilisban hosszasan kihallgattak egy idegenlégiós exkatonát, aki néhány héttel később öngyilkos lett. Többoldalas búcsúlevelében azt írta, nem bírja a nyomást, hogy esetleg gyanúsítottként kezelhetik a gyilkosságban, amihez semmi köze nincs. A Mollier-elméletet erősíti az is, hogy őt lőtték le először.

Egy másik teória szerint a gyilkosság hátterében Szaad al-Hilli munkája állt. Szaad repüléstechnikai mérnökként dolgozott, a Le Monde szerint részt vett az A380-as Airbusok konyháinak kialakításában. A gyilkosság előtt beszállító volt Surrey-ben egy műholdakkal foglalkozó cégnél, saját informatikai vállalkozása volt, és korábban repülők tervezésében is segédkezett. E verzió szerint valószínűleg valamilyen technológiai titok megszerzése vagy egy konkurens cég tevékenységének leleplezése lehetett az ok. Egyesek szerint lehetséges, hogy Szaad ipari kémkedést végzett és ezért szabadultak meg tőle.

A szövevényes, számtalan összeesküvés-elméletet generáló ügyön összesen száz rendőr dolgozik Franciaországban és Nagy-Britanniában. Eddig nyolcszáz embert hallgattak ki a gyilkossággal összefüggésben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport