Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Körül akarják zárni Donyecket és Luganszkot

2014.07.10. 13:05

Harcok folytak csütörtökön Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében, a Luganszk megyei Izvarino-Donyeck határátkelőnél, az orosz oldalon evakuálták a vámosokat – jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Harckocsikból, páncélozott járművekből és teherautókból álló konvoj érkezett Donyeck közelébe, de nem várható azonnali támadás az oroszbarát szakadárok ellen, előbb esélyt adnak a tárgyalásos megoldásnak. A másfél kilométer hosszú konvoj a 110 kilométerre fekvő Mariupolból érkezett szerda este Donyeck közelébe, ahol Olenyivka falu közelében állásokat foglalnak el. A kormányerők jelenleg a két kelet-ukrajnai megyeszékhelyet, Donyecket és Luganszkot akarják körülzárni.

Rajan Faruksin orosz vámhivatali szóvivő csütörtökön közölte: előző este a Novosahtinyszk határátkelő személyzete a hivatal földalatti helyiségébe vonult le a határ ukrán oldalán, Dolzsanszkij közelében észlelt heves tűz miatt. Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutató Központ igazgatója is megerősítette, hogy harcok voltak Dolzsanszkijnál, ahol az éjszaka folyamán a szakadár fegyveresek a reguláris hadsereg öt állását támadták.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentette, Kijev kész „bárkivel és bárhol” tárgyalni a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről. Klimkin ismertette a rendezés négy alapfeltételét, ezek egyike a kétoldalú, feltételek nélküli tűzszünet. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőinek a kezdetektől felügyelniük kell a tűzszünetet. Reális megoldást kell találni a túszok kicserélésére és az orosz–ukrán határ hatékony védelmére – tette hozzá a miniszter.

Az elmúlt napban három ukrán katona halt meg és 27 társuk sebesült meg a szakadárok elleni „terrorellenes művelet” térségében. A művelet kezdete óta 173 katona halt meg és 446 sebesült meg.