Cunamiriadó: erős földrengés volt Japánban

2014.07.11. 22:01 Módosítva: 2014.07.11. 22:34

Erős, 6,8-as erősségű tenger alatti földrengés volt Japán keleti partjainál, 165 kilométerre a fő szigeten, Honsún található Ivaki várostól. A hatóságok szökőárriasztást adtak ki.

Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a közép-európai idő szerint pénteken 21 óra 22 perckor - helyi idő szerint szombat hajnalban - történt a földmozgás, aminek fészke tíz kilométeres mélységben volt.

Nem nagyon komoly károk

A hatóságok Ivate, Fukusima és Mijagi prefektúrára adtak ki szökőárriasztást. Az előrejelzések azt jósolták, hogy a cunami helyi idő szerint hajnali 4 óra 50 perckor egyméteres hullámokkal érheti el a szigetország partjait. Ehhez képest a földrengés maximálisan 20 centiméteres szökőárat idézett elő. Ezt Isinomaki városnál, Mijagi prefektúrában mérték a keleti tengerparton.

Ivaki közel fekszik a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőműhöz. A szakemberek azonban nem tapasztaltak rendellenességet az erőműben.

Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés. A hétfokozatú japán szeizmikus skálán 4-esre értékelték a rengést, ezért komoly károkra nem is lehetett számítani. A riasztást annak kiadása után két órával visszavonták.

2011-ben 9-es volt

A 2011. március 11-i, Richter-skála szerint 9-es erősségű pusztító földrengés és az általa kiváltott több tízméteres szökőár 15 884 áldozatot követelt a szigetországban, 2636 embert a mai napig eltűntként tartanak nyilván. Négyszázezer építmény pusztult el, több mint 260 település semmisült meg. A katasztrófa után összesen 470 ezer embert telepítettek ki otthonából, közülük 267 ezren a mai napig ideiglenes lakhelyen élnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport