Rég robbant ekkora bomba Afganisztánban

2014.07.15. 10:10

Autóba rejtett pokolgép robbant egy piacon Afganisztán keleti részén, Paktika tartományban. A rendőrség szerint legalább nyolcvankilencen meghaltak és negyvenketten megsebesültek, írja az MTI és a BBC.

A Reutersnek egy rendőrfőnök elmondta, hogy a sérülteket rendőrök viszik kórházba. A beszámolók szerint nincs is elég hely a kórházban, sokakat az utcákon látnak el.

A támadó egy négyajtós kocsit helyezett el a piacon, ami a legforgalmasabb időszakban, épp vasárlóidőben robbant fel. Ez a negyed általában biztonságosnak számít. A védelmi minisztérium szerint az áldozatok többsége nő vagy gyermek. A BBC öngyilkos merényletről ír.

Az elmúlt évek legvéresebb akciójától elhatárolódtak a tálibok. Az iszlám fegyveresek visszautasították, hogy civil áldozatokkal járó merényletet terveztek volna.

Paktika tartomány Pakisztánnal határos, amelynek északnyugati területét sokkal inkább a szélsőséges, tálibokhoz közel álló törzsek, semmint a pakisztáni hatalom uralja.

A robbantásra az elnökválasztás után került sor, miközben a szavazatokat újraszámlálják. A tálibok bojkottálták a voksolást.

Afganisztánból fokozatosan kivonulnak a békefenntartók, de már most látható, hogy a helyi erők egyelőre nem állnak készen a rend boztosítására a 30 milliós országban.

A helyi kormányzó szerint a robbanás akkora volt, hogy több üzlet romba dőlt. A romok alatt több tucat ember rekedt.

Közben kiderült, hogy a rendőrök kiszúrták a gyanús autót, és már üldözték, amikor felrobbant.  • Hírek
  • Árfolyam