Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

9 hónapot kapott a majmozó szélsőjobbos francia politikus

2014.07.16. 00:34 Módosítva: 2014.07.16. 00:40

Kilenc hónap szabadságvesztésre és 50 ezer euró pénzbírsága ítélte egy francia-guyanai bíróság a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) egy korábbi politikusát, aki majomhoz hasonlította Christiane Taubi fekete bőrű francia igazságügy-minisztert. Anne-Sophie Leclere-t emellett öt évre eltiltották attól, hogy választásokon jelöltként indulhasson.

A bíróság a Nemzeti Frontot is elmarasztalta. A pártnak annak ellenére is 30 ezer euró bírságot kell fizetnie, hogy tavaly decemberben kizárta soraiból Leclere-t.

Anne-Sophie Leclere a botrány előtt önkormányzati jelöltje volt a Nemzeti Frontnak a 2014-es helyhatósági választásokon. A Facebookon olyan fotómontázst tett közzé a kormány francia-guyanai születésű tagjáról, amelyen egy majom mellett a miniszter látható. Az előző alatt az volt olvasható, hogy "18 hónaposan", míg a politikus fotója alá az került, hogy "most".

Egy interjúban még azt is megjegyezte, hogy "szívesebben látná Taubirát egy fán, semmint a kormányban". A rasszizmus vádját ugyanabban az interjúban tagadta, és azt hangoztatta, hogy nem azért hasonlította majomhoz a Taubirát, mert fekete bőrű, hanem azért, mert a miniszter "vadállat".