Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Technóval akarták elűzni a cigányokat Belgiumban

2014.07.16. 15:44

Hangos technozenével próbálta elűzni egy belga városka a vándorcigányokat, akik három napja érkeztek karavánjukkal a településre - írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI. A mintegy harminc lakókocsiból álló karaván vasárnap este vert tábort a flamand Landen város iparterületén, anélkül, hogy erre a tulajdonostól vagy az önkormányzattól engedélyt kapott volna.

Habár a vándorcigányok képviselői a helyi hatóságokkal abban egyeztek meg, hogy kedd reggel elhagyják a területet, később mégis péntekre halasztották a távozást. Válaszul Gino Debroux, a városka szocialista polgármestere felállított egy 14400 watt erősségű hangosító rendszert, és felkért egy helyi DJ-t, hogy gondoskodjon megfelelő zenéről. Szerda reggel teljes hangerővel kezdtek technozenét játszani a tábor közelében.

A városvezetés viszonylagos sikert könyvelhetett csak el az akcióval: a Het Belang van Limburg című helyi lap szerdán közzétett egy videót, amelyen egy tizenéves lány örömmel illegette magát a zenére a lakókocsik között. Szerdán újrakezdődtek a tárgyalások a rendőrséggel, leállították a technót, és a vándorcigányok végül beleegyeztek abba, hogy elmennek Landenből.

A polgármester eljárását élesen bírálták még saját pártján belül is. Freya Van den Bossche, a szocialista párt lakhatási ügyekkel megbízott flamand minisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott, hogy "ami Landenben történik, nem helyénvaló. Egyáltalán nem!"