Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Minden, amit eddig tudunk a lelőtt maláj gépről

2014.07.18. 12:54
 • Csütörtök délután lelőttek egy malajziai utasszállítót Ukrajnában az orosz határ közelében.
 • A Kelet-Ukrajnában harcoló kijevi vezetés és az oroszbarát szeparatisták egymást vádolják a gép lelövésével.
 • A gép 283 utasa és 15 fős személyzete közül senki nem élte túl a katasztrófát.
 • A lezuhant gép utasai közül a legfrissebb adatok szerint 173 holland, 43 maláj, 27 ausztrál, 12 indonéz, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai állampolgár volt (ez így még mindig csak 267, további 16 utas állampolgárságát egyelőre nem tudni). Az egyik áldozat Glenn Thomas, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újságírója.
 • Az utasok többsége egy AIDS-konferenciára tartott, amit Melbourne-ben rendeznek, de két Newcastle-szurkoló is volt köztük, akik egy új-zélandi meccsre tartottak.
 • A gépen az eddig elérhető információk alapján nem utazott magyar állampolgár.
 • A repülőt valószínűleg egy orosz gyártású Buk vagy Sz-300-as légvédelmi rakétával lőtték le, ezek üzemeltetéséhez azonban szakképzett személyzet kell, mivel egyáltalán nem könnyű eltalálni egy 10 ezer méteres magasságban repülő gépet.
 • Az orosz védelmi minisztérium közleményben cáfolta, hogy Oroszországnak köze lenne a dologhoz.
 • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken délután rendkívüli ülést tart, amelyen a Malaysia Airlines gépének lezuhanása lesz a téma. Az események pontos kivizsgálása miatt egyelőre az a legfontosabb, hogy semmi ne tűnjön el a katasztrófa helyszínén, ami a szeparatisták által ellenőrzött területre esik. Többek között a fekete doboz megtalálása a tét, amiből kiderülhet, valóban lelőtték-e a gépet. Az Interfax szerint a fekete dobozt a szeparatisták találták meg.
 • Ukrajna keleti országrészében, Luganszk és Donyeck megye felett teljesen lezárták a légteret, illetve részleges repülési tilalmat vezettek be a szomszédos Harkov megye felett is.
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna felel a történtekért, mert az ő területén történt a tragédia.
 • A Malaysia Airlinest idén már egy másik súlyos szerencsétlenség is érte: a márciusban 239 utassal a fedélzetén tűnt el az MH370-es járatuk, amit azóta sem találnak. A társaság részvényei zuhannak, komoly esély van rá, hogy a cég csődbe megy az újabb katasztrófa hatására.

Az eddigi adatok alapján 298 halálos áldozata lehet a Kelet-Ukrajnában, az orosz határ közelében történt tragédiának. A Malaysia Airlines MH17-es utasszállító járata Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott, amikor a konfliktusos terület felett eltűnt a radarról, 283 utassal és a legénység 15 tagjával a fedélzetén. A Boeing 777-200ER  típusú repülőgép alapból 282 utast tud szállítani, plusz van egy hely a csecsemőknek, tehát a gép tele volt.

A gép a greenwichi középidő (GMT) szerint 10 óra 15 perckor szállt fel a Schiphol repülőtérről. A géppel négy órával később, az orosz-ukrán határtól 50 kilométerre szakadt meg a kapcsolat. Később fotók jelentek meg a becsapódás helyszínéről, szemtanúk pedig a BBC szerint földön heverő holttestek tucatjairól beszéltek.

Anton Herascsenko, ukrán kormányzati tanácsadó azt állította, hogy a repülőgépet egy földről indítható rakéta találta el, amelyet egy Buk típusú mobil rakétakilövőről lőttek ki. Ez az oroszok által gyártott lánctalpas járműre szerelt rakétakilövő összesen négy föld-levegő rakétát képes szállítani, és akár 22 kilométeres magasságban lévő célpontokat is ki tud lőni. Az ukrán hatóságok közzétettek egy hangfelvételt, amin állításuk szerint oroszbarát fegyveresek elismerik a gép lelövését (a hangfelvétel leiratát ebben a cikkünkben olvashatja).

Alekszandr Borodaj, a szakadárok vezetője ugyanakkor az ukrán kormányt vádolta a gép lelövésével. Borodaj egy orosz állami tévécsatornának azt nyilatkozta: „Világos, hogy itt tényleg egy utasszállító repülőről van szó, amelyet valójában az ukrán légierő lőtt le.” A gép lelövését tehát az oroszbarát szeparatisták és ukrán kormány is tagadja.

Egy brit biztonságpolitikai szakértő összegzése szerint habár eddig semmilyen eshetőséget nem lehet biztosan kizárni, legalább öt jel arra utal, hogy az oroszbarát szakadárok állhattak a merénylet mögött, akár közvetlen orosz segítséggel.