Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Öt ok, hogy miért a szakadárok lőtték le a maláj gépet

2014.07.18. 10:33

Habár egyelőre nem lehet tudni, hogy a Malaysia Airlines MH17-es járatát ukrán vagy orosz felségterületről lőtték-e le, több jel arra utal, hogy az oroszbarát szakadárok keze van a modern európai történelem eddigi legszörnyűbb, 295 halálos áldozatot követelő merényletében – írja a Telegraph.

A brit lapban Shashank Joshi, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit biztonságpolitikai think tank kutatója szedte össze azt az öt okot, amiből leginkább erre lehet következtetni:

  1. Az oroszbarát, szeparatista erőknek nincsen saját repülőjük, ezért habár nem kizárt, elég valószínűtlen, hogy az ukrán hadsereg repülőgépeket próbáljon lelőni. 2001-ben ugyan Ukrajna véletlenül lelőtt egy orosz utasszállító gépet, de az a mostanitól teljesen eltérő körülmények között történt.
  2. Oroszország sokféleképpen nyújt katonai segítséget az oroszbarát felkelőknek, többek között tankokkal és más nehézfegyverek átadásával. Az orosz különleges erők több jelentés szerint a helyszínen is együttműködnek a szakadárokkal, ezért a fejlettebb katonai eszközök használatában is segíthettek nekik.
  3.  A szakadárok két hete foglalták el az A-1402-es katonai bázist, amely kifejezetten rakétavédelmi bázisként működött, ezért mozgatható Buk rakétaelhárító eszközökkel volt felszerelve. Ezek éppen alkalmasak arra, hogy lelőjenek egy 10 000 méter felett közlekedő gépet.
  4. Az intézet közösségi médiát figyelő munkatársa szerint éppen a gép lelövése előtt pár órával szúrtak ki egy oroszbarát katonai egységet egy Bukkal, Toreznél. Ez a falu közel van ahhoz a helyhez, ahol a gép lezuhant. Az AP egyik riportere is látott egy Bukot Sznyizsnénél, ami a Google Maps szerint 17 percre van onnan, ahol a katasztrófa történt, bár rakétákkal megrakodva ennél valamivel tovább tarthat eljutni oda.
  5. Csak az elmúlt négy napban két ukrán katonai repülőgépet lőttek le. Egyelőre nem világos, hogy ezeket földről indítható rakétákkal, vagy más repülőgépekkel szedték le. Az mindenesetre nagyon valószínűtlen, hogy az ukránok két saját repülőjüket lőjék le ennyire rövid időn belül. Jóval reálisabb, hogy vagy a szakadárok, vagy Oroszország keze van a dologban. Mindkét eshetőség nyugtalanító.

A cikk szerzője azt írja: bár logikailag nem kizárt, hogy merő véletlenből egy ukrán rakéta éppen akkor talált el egy civil gépet, amikor szakadárok ugyanilyen eszközöket használtak a térségben, de a jelek egyértelműen Moszkva irányába mutatnak. A kutató szerint ha bebizonyosodik, hogy a szakadárok álltak a merénylet mögött, az döntő fordulatot hozhat Európa Ukrajnával kapcsolatos politikájában.