47 halott a tripoli repülőtéren

2014.07.21. 06:34

Legkevesebb 47 ember meghalt és mintegy 120 megsebesült a Tripoli nemzetközi repülőtérnél egy hete dúló harcokban a rivális fegyveres csoportok között – írja az MTI a líbiai egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A repülőtér feletti ellenőrzést egymással szemben álló fegyveres csoportok próbálják megszerezni. A harcok egy héttel ezelőtt kezdődtek, és a három nappal ezelőtt kihirdetett tűzszünet ellenére vasárnap kiújultak. A szembenállók aknavetőkkel, tüzérségi fegyverekkel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték egymást.

Az összetűzésekben a repülőtéren álló tíz gépből kilenc megrongálódott, jelentős károk keletkeztek az irányítóközpontban és más reptéri létesítményekben, illetve a reptér felé vezető utakban.

A kőolajban gazdag észak-afrikai országban kialakult bizonytalan helyzet egyik oka, hogy az átmeneti kormány nem tudja ellenőrzése alatt tartani azokat a fegyveres csoportokat, amelyek 2011-ben segítettek elűzni Moammer Kadhafi akkori vezetőt. Az egyre romló biztonsági helyzet miatt az ENSZ múlt hétfőn bejelentette, hogy kivonja az országból az ott dolgozó munkatársait. A világszervezet líbiai missziója szerint a tripoli reptér lezárása és a közbiztonság hiánya lehetetlenné tette a munkavégzést.

A tripoli reptér mellett hétfőn a miszrátait is lezárták, a bengázi pedig már két hónapja zárva van.  • Tippek
  • Lakáshitel