Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Letartóztatták a miniszterelnök után nyomozó rendőröket Törökországban

2014.07.22. 10:54

Legaláb 76 rendőrtisztet letartóztattak Törökországban. Legtöbbjük a miniszterelnök korrupciós ügyei miatt indult nyomozásban játszott fontos szerepet  – számolt be kedd reggel a CNN Turk török hírtelevízió.

A miniszterelnök a Reuters szerint államcsínynek próbálja beállítani az ellene folyó nyomozást. Azt mondja, a rendőrök túllépték a hatáskörüket, és törvényi felhatalmazás nélkül hallgatták le a belső köreit. Recep Tayyip Erdogan szerint az egész nyomozás mögött korábbi szövetségese, egy Fethullah Gülen nevű, önkéntes amerikai száműzetésben élő iszlám prédikátor áll, aki a befolyása alatt tartja a török rendőrséget és a bíróságokat.

A miniszterelnök korrupciós ügyeiről szóló nyomozás eredményeként eddig négy kormánytagot és egy Erdoganhoz közel álló üzletembert tartóztattak le a rendőrök. Törökországban néhány hét múlva választják meg először közvetlenül az elnököt, a választáson a miniszterelnök is indul.

Erdogan egyébként eddig is elég hevesen tiltakozott a korrupciós ügyei miatt indított vizsgálatok ellen. Ezek az első letartóztatások, de a kormány nyomására már több ezer rendőrtisztet helyeztek át a rendőrségen belül. Az áthelyezések és kirúgások több száz ügyészt és bírót, és több, vezető beosztásban dolgozó közszolgát is érintettek. Még korábban, 2013-ban a miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy betiltatja a Facebookot és a Youtube-ot, mert valaki ezekre töltött fel egy bizonyító erejű hangfelvételt Erdogan ellen.