Adalbert
15 °C
21 °C

ENSZ: Háborús bűnt követhetett el Izrael

2014.07.23. 14:17 Módosítva: 2014.07.23. 19:36

Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el a polgári személyek megölésével, a házak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal két hete tartó gázai övezeti offenzívájában - jelentette ki szerdán Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Az  ENSZ emberi jogi tanácsának rendkívüli ülésén a 47 tagú testület úgy határozott, hogy vizsgálatot indítanak a jogsértések feltárására. 

A főbiztos az ülésen tett felszólalásában kétségbe vonta azt, hogy Izrael mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében. A dél-afrikai Pillay mindkét felet nyomatékosan felszólította arra, hogy védje meg a civil lakosságot a gázai harcok során. Ha valaki nem tartja tiszteletben ezeket a nemzetközi jogokat, akkor felmerül a veszélye annak, hogy háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követ el - hangoztatta.   

A világszervezet genfi jogi fórumát a palesztinok, Egyiptom és Pakisztán kérésére hívták össze. A határozatot 29 állam támogatta, az Egyesült Államok ellene szavazott, 17 ország, köztük több európai uniós tagállam pedig tartózkodott.

Az ENSZ genfi tanácsának izraeli képviselője visszautasította Pillay szemrehányásait, hangsúlyozva Izrael önvédelemhez való jogát. Eviatar Manor leszögezte: a Hamász ezzel szemben háborús bűnt követ el és Izrael célja nem más, mint a szélsőséges szervezet katonai infrastruktúrájának megsemmisítése. Az izraeli képviselő szerint a Gázai övezet lakói nem Izrael ellenségei.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter a vitában azt követelte, hogy a nemzetközi közösség tegye felelősségre vonhatóvá Izraelt "szörnyű" tetteiért.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint 121 gyerek vesztette életét és több mint 900 sebesült meg eddig a Gázai övezetben július 8-án kezdett célzott izraeli támadásokban. A zsidó állam hadműveletében már több mint 640 palesztin halt meg, többségük civil. Izraeli oldalon 31 halottat regisztráltak, az áldozatok közül 29 katona, kettő pedig polgári személy.  

A Hamász számos esetben lakónegyedekbe, lakóházakba telepítette rakétakilövő-állásait, és emberi pajzsként próbálja felhasználni a polgári lakosságot. Az izraeli hadsereg a mostani szárazföldi támadások előtt is felszólította szórólapokon a világ egyik legsűrűbben lakott városában élő civileket, hogy hagyják el a várost, de ezt sokan nem tudták megtenni.   

Pillay már július 11-én is figyelmeztette Izraelt. Szóvá tette, hogy sok civil áldozat az otthona ellen intézett légicsapások miatt halt meg. Az emberi jogi főbiztos emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapásoknak pedig minden esetben arányosnak kell lenniük (azaz egyik fél sem okozhat aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett). Pillay szóvivője korábban azt mondta: ha "egy jottányi kétely is felmerül" azt illetően, hogy egy adott épület katonai vagy polgári célpontnak számít-e, már nem jogszerű megtámadni azt.