László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

ET: Függessze fel a Kehi a civileknél indított vizsgálatot!

2014.07.24. 15:31 Módosítva: 2017.01.12. 12:05

Aggodalmának adott hangot Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a civil szervezetekkel szemben Magyarországon alkalmazott "megbélyegző retorika" miatt, írja az MTI. A biztos hivatala internetes oldalán csütörtökön nyilvánosságra hozta a Muiznieks és Lázár János közötti levélváltást.

Közleményében Nils Muiznieks helyteleníti, hogy kormányzati politikusok sorozatosan azt állították, a Norvég Civil Alap forrásaiból civil szervezetek politikai tevékenységeket támogattak Magyarországon. A biztos sürgeti, hogy a magyar hatóságok tartózkodjanak a "megbélyegző" kijelentésektől, és biztosítsanak a civil szervezeteknek megfelelő környezetet.

A biztos jelezte: július eleji magyarországi látogatásán több beszélgetőpartnere is említést tett arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több, a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezetnél indított vizsgálatot. Álláspontja szerint a civil szervezeteknél folytatott vizsgálatok jogalapja is aggodalomra ad okot, ezért annak tisztázásáig a folyamatban lévő vizsgálatok felfüggesztését kéri.

Muiznieks szerint világos, hogy a Kehi minden, magyar közpénzt érintő ügyben vizsgálódhat, ám kérdések fogalmazhatóak meg azzal kapcsolatban, hogy a Norvég Civil Alapon keresztül érkező támogatás magyar közpénznek tekinthető-e.

Július 17-én kelt válaszában Lázár János kiemelte: a magyar kormány szilárdan elkötelezett a demokratikus értékek, így különösen az élő és aktív civil társadalom védelme, a jogállamiság eszméje, valamint az európai normák tiszteletben tartása mellett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a magyar kormány elkötelezett a közpénzek törvényes felhasználása mellett, az Ökotárs Alapítvány tevékenysége pedig az elmúlt időszakban a kormány szerint aggodalomra adott okot.

"Tekintettel arra, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap pénzügyi forrásai közpénznek minősülnek, a magyar kormánynak erkölcsi kötelessége minden, hatáskörében elrendelhető intézkedést megtenni, amely a felmerült kérdések pontos kivizsgálásához szükséges" - áll Lázár válaszában. A miniszter azt is világossá tette, hogy a Kehi rendelkezik a megfelelő törvényi felhatalmazással, hogy ellenőrizze a költségvetési támogatások elköltését, így a nemzetközi szerződés alapján nyújtott támogatások felhasználását is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!