Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Kivégzése megkezdése után két óráig élt még egy férfi

2014.07.24. 06:22

A méreginjekcióval történő kivégzés megkezdése után csak két órával halt meg egy arizonai halálraítélt, írja az MTI.

Az arizonai főügyészség helyi idő szerint szerda este adott tájékoztatást arról, hogy a kétszeres gyilkosságért halálra ítélt Joseph Rudolph Wood halálának beálltát a kivégzés megkezdése után egy órával és 57 perccel állapították meg.

Ez idő alatt Wood ügyvédje rendkívüli folyamodványban kérte egy szövetségi fellebbviteli bíróságtól a kivégzés leállítását, mondván, védence több mint egy órája "zihálva lélegzik". Dale Baich ügyvéd félresikerültnek minősítette a kivégzést, amelyet tíz perc alatt végre kellett volna hajtani. Megsértették szerinte védence alkotmányos jogait azzal, hogy embertelen szenvedésnek tették ki.

Jan Brewer kormányzó azonnal elrendelte a kivégzés alapos kivizsgálását. Brewer szerint azonban egy dolog biztos: Wood törvényes módon halt meg, és szemtanúk, illetve orvosi jelentések is arról tanúskodnak, hogy nem szenvedett, miközben ő borzalmas szenvedést okozott az áldozatainak, családjaiknak pedig nem múló fájdalmat.

Az 55 éves Joseph Rudolph Woodot kivégzése volt a harmadik tavaly október óta és a harminchatodik 1992 óta Arizonában.

A mostani eset várhatóan újabb kérdéseket fog felvetni a halálos ítélet végrehajtása körül zajló vitában, amely két hasonló eset után lángolt fel újra: januárban a méreginjekció beadása után még 26 percen át élt egy ohiói elítélt, illetve Oklahomában áprilisban szívroham végzett egy halálraítélttel, miután leállították a kivégzést, mert a halálos méreg beadásakor szétrepedt a vénája.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport