Terrorfenyegetés miatt szigorít Norvégia

2014.07.24. 12:19 Módosítva: 2014.07.24. 14:01

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be Norvégia csütörtökön azután, hogy megbízható forrásból értesülést kapott egy küszöbön álló, lehetséges terrortámadásról. A norvég hírszerzés (PST) szerint szíriai kapcsolatokkal rendelkező iszlamista fegyveresek terrorakciót szándékoznak elkövetni Norvégiában.

Marie Benedicte Bjoernland, a PST vezetője elmondta, hogy egy külföldi partnertől kapott információk szerint a támadás "napok kérdése". A terrorakció célpontja, elkövetésének módja és pontos időzítése nem ismert. A PST legutóbbi jelentése szerint mintegy 50 ember utazott Norvégiából Szíriába, hogy ott harcoljon, de a felük már visszatért.

Andres Anundsen igazságügyi és közbiztonsági miniszter a lakosságot éberségre szólította fel. Mint mondta, konkrét a fenyegetés Norvégia ellen, intézkedéseket hoztak, hogy szembeszálljanak a veszéllyel. A biztonsági intézkedések szigorításának jegyében növelték a fegyveres rendőrök jelenlétét a pályaudvarokon, repülőtereken, felfüggesztették a szabadságolásokat, valamint riadókészültségbe helyezték a hadsereget.

A PST éves jelentésében úgy vélte, hogy a szíriai háborús konfliktus miatt megnövekedett Norvégia fenyegetettsége. A fenyegetettség realitását jól mutatja az idén májusban a brüsszeli zsidó múzeumban elkövetett támadás, amelyben négyen haltak meg. Az elkövető, az algériai-francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche volt. Ő egy évet töltött Szíriában, ahol a gyanú szerint a legszélsőségesebb és legerőszakosabb iszlamista csoportok soraiban harcolt.  • Hírek
  • Árfolyam