Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Elérte a legnagyobb afrikai város repterét az ebola

2014.07.25. 20:04

Afrika legnépesebb városát, a 21 milliós Lagost is elérte az eddigi legnagyobb ebolajárvány. Egy negyven éves libériai férfi esett össze, amikor Nigéria legnagyobb repterére érkezett. A nigériai hatóságok szerint ebola végzett a férfival, az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy érkezett hozzájuk egy ebolagyanús minta, de a szervezet még nem közölte a vizsgálati eredményt.

A nigériai hatóság kikérték az utaslistát, hogy felvegyék a kapcsolatot a többi emberrel. Elkezdtek védőfelszerelést is osztani az egészségügyi dolgozóknak.

Az ebola gyógyíthatatlan vírus, de a gyógyulás esélye drasztikusan nő, ha korán észreveszik a betegséget. A betegség fájdalmas lázt okoz, ami külső és belső vérzéshez vezet. Három afrikai országban (Guineában, Libériában és Sierra Leonéban) eddig legalább 660-an haltak már meg a betegségben. A fertőzés testnedvekkel terjed.

Az ebolás beteg megszökött a kórházból

Sierra Leone fővárosából, Freetownból ezen a héten jelentették az első hivatalosan is megerősített ebolás esetet. A fertőzött beteg azonban megszökött a karanténból, a családja vitte el innen. Ez máskor is megtörtént már, mert a családok vagy nem hisznek az orvosoknak, vagy attól tartanak, hogy a karanténban kapja majd el a betegséget a rokonuk. A nőt körözik.

Egy férfi pedig felgyújtotta a libériai egészségügyi minisztérium egy helyiségét, mert a 14 éves rokona meghalt. Szerinte nem volt elég orvos és az ápoló, ezért veszítette el a kisfiút, írja a BBC.