Orsolya
9 °C
21 °C

Nem a Hamász rabolta el az izraeli tinédzsereket

2014.07.26. 14:34

Amikor június végén megtalálták a három, Ciszjordániában elrabolt izraeli tinédzser holttestét, Bejámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem finomkodott a szavakkal:  "a Hamász felelős ezért és a Hamász meg fog fizetni" - mondta. Az izraeli hajtóvadászat a tettesek ellen a végletekig szította a feszültséget Izrael és Gáza között, majd harcok törtek ki, amelynek már 846 palesztin áldozata van. Most azonban kiderült, hogy a tinédzsereket nem a Hamász rabolta el, a terrorszervezetnek az egészhez semmi köze nem volt, írja a New York Magazine.

Korábban már több szakértő is felvetette, hogy a Hamász részéről meggondolatlanság lett volna elrabolni a három fiút, és valószínűleg egy kisebb, független helyi szervezet állhat a bűntény mögött, amely nem törődött a következményekkel. Szakértők már csak azért is valószínűtlen, hogy a Hamász követte el az emberrablást, mert hét év után végre sikerült aláírniuk egy egyezményt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, amit azon nyomban felbontott volna Abbász, ha kiderül az emberrablás.

Úgy tűnik nekik lett igazuk: az izraeli rendőrség szóvivője pénteken azt mondta, a nyomozók arra jutottak, hogy az elkövetők nem egyeztettek a Hamásszal, nem a terroszervezet parancsára követték el a gyilkosságot. A hírt, hogy izraeli illetékesek is elismerték a Hamász "ártatlanságát" az ügyben a Buzzfeed gázai tudósítója, Sheera Frankel posztolta Twitteren, de más forrásból még nem tudtuk megerősíteni. 

A Gázai övezetben szombaton 8 órakor tizenkét órás, humanitárius tűzszünet lépett életbe. Izrael ugyan nem fogadta el a nemzetközi javaslatot a teljes tűzszünetre ez eddig közel 900 palesztin áldozattal járó harcokban, de egy átmeneti fegyvernyugvásba belementek.