Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kiderült, miért zuhant le a maláj gép

2014.07.28. 13:46

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy

egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt

zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában – közölte hétfőn az ukrán nemzetbiztonsági tanács az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A szakértők visszafordultak

Biztonsági okok miatt nem jutott el hétfőn a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának a helyszínére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, valamint a holland és ausztrál rendőrökből és törvényszéki szakértőkből álló küldöttség – írja az MTI.

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy a helyszínre tartó delegáció a térségben tapasztalt robbanások miatt, valamint saját biztonságuk megőrzése érdekében, visszafordult a kelet-ukrajnai Donyeckbe. Sahtarszk város környékén ágyúdörejek hallatszanak, a lakosság autókon menekül.

Az ukrán fegyveres erők hétfőn arról számoltak be, hogy a szakadárokkal vívott harcok során behatoltak több, a katasztrófa helyszínéhez közeli településre.

A hollandiai rendőrfőnök, Gerard Bouman a hágai parlament hétfői ülésén arról beszélt: nincs rá semmilyen biztosíték, hogy megtalálják az összes áldozat holttestét és személyes tárgyait. "Szeretném, ha kezességet vállalhatnék érte, hogy minden földi maradvány és minden személyes tárgy visszakerüljön, de úgy gondolom, erre nem túl nagy az esély" - mondta.

A rendőrfőnök nem tudja pontosan, hogy eddig hány holttestet sikerült megtalálni. Hollandia a tragédia óta 228 koporsót vett át, de egy koporsó nem feltétlenül egy áldozathoz tartozik. "Leírhatatlan, amit találtunk Ukrajnában, tényleg borzalmas"- mondta.