18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Auschwitz óta nem sok ilyen fotó készült

2014.08.01. 13:26

Eddig nem látott, sokkoló fotókat is bemutattak az amerikai képviselőház külügyi bizottságának csütörtöki ülésén, ahol meghallgatták a „Caesar" fedőnéven megnevezett volt szíriai rendőrt, aki állítása szerint közel 55 ezer olyan fényképpel menekült el Szíriából, amin dokumentálták, ahogy Bassár el-Aszad elnök rezsimje több mint 11 ezer ártatlan embert kínzott és gyilkolt meg.

Caesar szerint a fotók csak a jéghegy csúcsát jelentik, Aszad rezsimje pedig közel 150 ezer civilt tart még mindig fogva börtönökben, és sokukra ugyanaz a sors várhat, mint a képeken látható áldozatokra, írja a Daily Beast. „Szíriában népirtást folytat minden terroristák legrosszabbika, Bassár el-Aszad" – mondta a tolmácsán keresztül Caesar.

A férfi biztonsága érdekében sem video-, sem hangfelvétel nem készülhetett a meghallgatásról, amin Caesar napszemüvegben, baseballsapkában és a fejére húzott kapucniban jelent meg.

Caesar felvételei elsőként a Guardianben és a CNN-en jelentek meg év elején. Ezek alapján a legtöbb fogoly csontsoványan halt meg, de sokukat agyonverték vagy megfojtották. A számozott fotók ráadásul arra utalnak, hogy a biztonsági erők szisztematikusan dokumentálták a gyilkosságokat.

A most meghallgatott kiszivárogtató volt az egyik hivatalos fotós. Két éven át dokumentálta a kínzásokat, és több ezer férfi, nő és gyerek meggyilkolását. A meghallgatáson elmondta, hogy többször is ismerős arcokat fedezett fel a halottak között, de még a saját szomszédjainak sem mondta el, mi történt a gyerekeikkel, mert félt a rezsim haragjától. Végül hónapokig tartó előkészületek után sikerült elmenekülnie Szíriából.

A fotók alapján három, nemzetközi hadijoggal foglalkozó egykori ügyész már összeállított év elején egy 31 oldalas jelentést az Aszad-rezsim ellen. Az FBI is vizsgálja a fotók eredetét, amik nemzetközi eljárásokban is bizonyítékként szolgálhatnak a szíriai kormányerők ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásában is közreműködő szakértő, Cherif Bassiouni a meghallgatáson azt mondta, a fotók a Szovjetunióban, a KGB által elkövetett szisztematikus gyilkosságokra emlékeztették. Egy másik nemzetközi jogász pedig arról beszélt, hogy a fotók a holokausztot idézték fel. „A fotókon olyan bűncselekményeket dokumentáltak, amiket nem láttunk Auschwitz óta" – mondta David Crane.

Az amerikai külügyminisztérium egy korábbi munkatársa pedig arról beszélt, hogy a fotók is bizonyítják, miért nem szabad együttműködnie Barack Obamának az Aszad-rezsimmel. Ezzel arra utalt, hogy állítólag az amerikai elnök több tanácsadója gondolkozik ezen, mióta közös ellenség került elő az Irak és Szíria egyes területein egy kalifátust kikiáltó Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet előretörésével.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport