Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Gazdag, Putyin is kedveli, mégsem boldog

2014.08.03. 17:51

Az egyik leggazdagabb orosz üzletember azt mondta egy vasárnapi interjúban, hogy az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett szankciók miatt nem tudja használni magánrepülőgépét, írja az MTI.

Gennagyij Tyimcsenko az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek arra panaszkodott, hogy az amerikai Gulfstream cég a washingtoni szankciók miatt megtagadta 64,5 millió dollárt (15 milliárd forint) érő magángépének szervizelését és üzemeltetését.

A szankciók a legkülönösebb módokon éreztetik hatásukat. A Gulfstream cég leállította szerződéses kötelezettségeinek teljesítését, felfüggesztette repülőútjaimat

 – mondta Tyimcsenko.

Állítása szerint a Gulfstreamnek megtiltották az amerikai hatóságok, hogy bármiféle üzleti kapcsolatot tartson fent vele.

Tyimcsenkót még a Krím márciusi orosz annektálása után sújtotta szankciókkal az Egyesült Államok. A 61 éves férfi a második legnagyobb orosz gázkitermelő, a Novatek egyik főrészvényese, vagyonát a Forbes amerikai magazin 14,3 milliárd dollárra becsüli. Korábban azt mondta, 1990 óta ismeri Vlagyimir Putyint. Tyimcsenko állítólag szoros kapcsolatot ápol az orosz elnökkel.

Márciusban, nem sokkal a szankciók kihirdetése előtt Tyimcsenko már megvált egy jelentős üzleti érdekeltségétől, a Gunvor kereskedőcégben lévő 43 százalékos tulajdonrészétől.

Területeket vesztettek a szakadárok

Közben a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet megindítása óta a szakadárok által ellenőrzött terület 75 százalékát foglalták vissza az ukrán fegyveres erők, azaz jelenleg mindössze a korábbi terület egynegyede van a szeparatisták megszállása alatt, közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Közben a „terrorellenes művelet” sajtóközpontja arról adott hírt, hogy több mint háromszáz embert vettek őrizetbe, köztük 11 orosz és egyéb állampolgárságú külföldit, akiket „a szakadár népköztársaságok által elkövetett terrorcselekményekben való részvétellel” gyanúsítanak.