László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael szerint halott az eltűnt katona

2014.08.03. 08:02

Az izraeli hadsereg halottá nyilvánította a gázai övezeti konfliktus során Rafahnál pénteken eltűnt katonát, akiről úgy vélték, hogy az enklávét irányító Hamász radikális szervezet katonai szárnya elrabolta – írja az MTI. Az izraeli haderő vasárnap hajnalban egy különleges bizottság vizsgálódásának eredményére hivatkozva azt közölte, hogy a 23 éves hadnagy a bevetés során életét vesztette pénteken. Erről a katona családját is értesítették.

Hadar Goldin vélt elrablása nagyban hozzájárult a pénteken reggel kezdődött tűzszünet összeomlásához. A Hamász fegyveresei - a szervezet állítása szerint még a fegyvernyugvás kezdete előtt, az izraeliek szerint viszont már az alatt - egy titkos alagútból izraeli katonákra támadtak Rafahnál, két izraeli katona halála már akkor biztossá vált, a hadnagyról viszont úgy vélték, elhurcolták a palesztin harcosok. Izrael kiterjedt akcióba kezdett Rafah környékén, hogy megtalálja a hadnagyot, akiről a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok szombatra virradóra azt közölte, hogy nincsenek információi róla, de lehetségesnek tartja, hogy a szervezet ott harcoló embereivel együtt életét vesztette.

A rafahi incidenst követően Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő határozott lépéseket helyezett kilátásba, Barack Obama amerikai elnök pedig követelte, engedjék szabadon Goldint, akiről akkor még úgy hitték, hogy foglyul ejtették.

2006-ban egy másik izraeli katonát, Gilád Salitot hurcolt el egy Hamász vezette kommandó izraeli területről egy ugyanolyan titkos alagúton át, amelyek felszámolásán az izraeli hadsereg fáradozik a mostani konfliktusban. Salit több mint öt év után fogolycsere keretében nyerte vissza szabadságát, több mint ezer palesztin rabot engedtek szabadon, egy részüket azóta az izraeli erők újra bebörtönözték.