Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Közel 400 halott és 1900 sérült Kínában

2014.08.04. 06:17

Járhatatlanná vált utak és szakadó eső nehezítik a mentési munkákat a délnyugat-kínai Jünnan tartományban, amelynek több települését erős földrengés rázta meg vasárnap. A halálos áldozatok száma a legfrissebb jelentések szerint 381, a sérülteké 1900.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a 430 ezer lakosú Ludian megyeszékhelyen, amely 23 kilométerre fekszik a rengés epicentrumától, 12 ezer ház omlott össze. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik.

A délután fél ötkor bekövetkezett 6,1-es erősségű földrengés epicentruma nagyjából Venping városánál volt. Venpingben és a közeli Csaotungban is számos épület összedőlt, az emberek az utcákra menekültek. A távközlési vonalak megszakadtak, az áramszolgáltatás megszűnt. Éjfélig több mint 210 utórengést észleltek a térségben.

Li Ko-csiang miniszterelnök úton van a hegyvidéki térségbe, hogy személyesen felügyelje a mentési erőfeszítéseket. Médiajelentések szerint a tartományban összesen hétezer ember, köztük ötezer katona, rendőr és tűzoltó dolgozik azon, hogy a sérülteket elszállítsák a katasztrófa sújtotta térségből. A hatóságok eddig közel 30 ezer embert evakuáltak.

A szakadatlan eső miatt a térségben jelentősen csökken a hőmérséklet, az előrejelzések szerint Ludianban a következő négy napban is jelentős mennyiségű csapadék várható. Az Egyesült Államok kormánya még vasárnap segítséget ajánlott fel a mentési munkákhoz. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvétét fejezte ki a kínai kormánynak és az áldozatok családjainak.

A kínai CCTV televízió szerint Jünnanban 14 éve ez volt a legerősebb földrengés. Két éve, 2012-ben 81 ember vesztette életét egy rengéssorozatban. Korábban, 1970-ben 15 ezer embert ölt meg egy nagyobb földmozgás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport