Emma
-2 °C
6 °C

Izrael beleegyezett a tűzszünet meghosszabbításába

2014.08.06. 22:52

Izrael beleegyezett a gázai övezeti tűzszünet meghosszabbításába. A jelenleg hatályos 72 órás tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel nyolc óráig van érvényben, írja az MTI. "Izrael kifejezte készségét, hogy meghosszabbítsák a tűzszünetet a jelenlegi feltételekkel" - mondta egy illetékes a Reutersnek. Korábban az al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Kairóban megállapodás született a tűzszünet meghosszabbításáról.

Arról viszont ellentmondó hírek jelentek meg, hogy mennyi időre szól a hosszabbítás. Az al-Arabíja szerint néhány napról szóló megállapodás született. Az AFP francia hírügynökségnek ezzel szemben egy izraeli illetékes azt mondta, hogy Izraelnek nincs ellenvetése egy határozatlan ideig szóló megállapodással szemben.

A gázai konfliktusban szemben álló felek egyiptomi közvetítéssel a tartós fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek Kairóban. A palesztinok ennek feltételeként azt akarják, hogy Izrael és Egyiptom vessen véget a Gázai övezet blokádjának, Izrael engedje el a palesztin foglyokat, beleértve azokat is, akiket a három zsidó fiatal júniusi elrablása és meggyilkolása után elindult letartóztatási hullámban fogtak el. Jeruzsálem korábban határozottan visszautasította a kérések teljesítését. A palesztinok további feltétele a helyreállítás megkezdése.

Izrael számára a legfontosabb kérdés a Gázai övezet fegyvermentesítése. "Meg kell akadályoznunk, hogy a Hamász újra felfegyverkezzen, demilitarizálni kell a Gázai övezetet" - mondta Mark Regev, az izraeli kormányfő szóvivője.

A négy hete zajló harcok hátteréről szóló részletesebb cikkünket itt lehet elolvasni.