Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael is újrakezdte a bombázásokat

2014.08.08. 06:19 Módosítva: 2014.08.08. 10:34

Izrael újrakezdte a légi csapásokat, miután a Gázai övezetből 18 rakétát lőttek ki Izrael területe felé a három napig tartó tűzszünet végén. Kairóban is tárgyal egy palesztin delegáció, de az övezetet uraló Hamász már korábban bejelentette, hogy nem megy bele a tűzszünet meghosszabbításába, mivel Izrael nem teljesítette a követeléseiket, írja a BBC.

Pár órával a kedden hatályba lépett tűszünet lejárta előtt rakétákat lőttek ki Izrael déli területére a Gázai övezetből, írta az MTI. Előzőleg az övezetben lakott területen öt palesztin halálát okozó robbanás történt, amelyet egy Izraelre irányzott, de hibás rakéta idő előtti felrobbanása okozott. Az övezetből korábban drónok megjelenéséről számoltak be, de az izraeli hadsereg csak több tucat palesztin lövedék, ismétlődő támadások után lőtt palesztin állásokat. Új célpontlistát állított össze a hadsereg.

Cipi Livni igazságügy-miniszter Facebook-bejegyzésében elítélte a gázai terroristákat. „A Közel-Keleten nem lesz Iszlám Állam" – utalt az Irakban és Szíriában harcoló szélsőséges szunnita szervezet harcosaira.

Az egy hónapja tartó harcokban már 1940 palesztin halt meg a Gázai övezetben. Az izraeli kormány szerint 64 katona és 3 civil halt meg. Emellett állításuk szerint 900 palesztin fegyverest öltek meg.

A Herclijai Interdiszciplináris Központ felmérése szerint a gázaiak 92 százaléka tűzszünetet akar, és 68 százalékuk jobban szeretné, ha inkább az övezetet építenék újjá a fegyveres szervezetek fegyverkezése helyett. Az 525 nagykorú válaszadót telefonon kérdezték a kutatók.