Miklós
5 °C
12 °C

Obama egy kelet-ukrajnai humanitárius misszióról egyeztetett Merkellel

2014.08.09. 21:11
Az amerikai elnök és a német kancellár egyetértett abban, hogy Oroszországnak további következményekkel kellene szembenéznie, amennyiben Kijev kifejezett engedélye nélkül avatkozna be Ukrajnában.

Barack Obama és Angela Merkel szombat este telefonon beszélt egymással a kelet-ukrajnai helyzetről. Ugyancsak telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, John Kerryvel. Lavrov egy kelet-ukrajnai humanitárius missziót sürgetett. A Kreml közleménye szerint az amerikai diplomácia vezetője leszögezte, hogy ez csak a kijevi hatóságokkal együttműködve történhet.

Kijev nem sokkal korábban arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők a humanitárius segélynyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába. Az ukrán elnöki hivatal közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy előző nap egy orosz katonai járművekből álló konvoj nyomult az ukrán határ közvetlen közelébe, mégpedig egy a Vöröskereszttel való állítólagos megállapodás alapján.

Petro Porosenko elnök hivatalának sajtószolgálata azt hangoztatta, hogy egy állítólag békefenntartókból álló "humanitárius konvoj" akart behatolni Ukrajnába, mégpedig abból a célból, hogy - mint a közleményben fogalmaztak - széles körű konfliktust provokáljon. A konvoj azonban nem folytatta útját, miután Ukrajna éles hangon figyelmeztette Oroszországot - állította a sajtószolgálat.