Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Külföldi beavatkozást kér Líbia

2014.08.13. 15:54

Külföldi beavatkozást támogató határozatot fogadott el a líbiai parlament - közölte az MTI. A Tobrukban ülésező parlament 124 jelenlévő képviselője közül 111 támogatta azt a határozatot, amely felszólítja a nemzetközi közösséget, avatkozzon be gyorsan a líbiai polgári személyek védelmében, egyebek mellett Tripoliban és Bengáziban - nyilatkozta az AFP-nek Abu Bakr Bíra képviselő. Egyelőre nem tudni, hogy a líbiai parlament pontosabban milyen beavatkozást vár a külföldi országoktól.

A líbiai fővárosban és az ország északi részén fekvő Bengáziban július közepe óta tartanak a véres összeütközések a rivális milíciák között. A líbiai hatóságoknak soha nem sikerült az ellenőrzésük alá vonni az egykori lázadókból alakult több tucatnyi milíciát, amelyek Moammer Kadhafi vezető 2011-es bukása óta uralják az országot.

Az iszlamisták és a szekuláris erők közötti harcok miatt július végén több európai ország - köztük Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország -  is arra szólította fel az állampolgárait vasárnap, hogy hagyják el Líbiát. Az amerikai külügyminisztérium pedig átmenetileg bezárta a líbiai amerikai nagykövetséget, és a szomszédos Tunéziába menekítette annak személyzetét.