Angelika
-4 °C
3 °C

Ágyútűz érte Donyecket

2014.08.14. 17:21 Módosítva: 2014.08.14. 23:55

Tüzérségi támadás érte a kelet-ukrán szeparatisták által irányított Donyeck városát Kelet-Ukrajnában. A BBC úgy tudja, legalább egy ember meghalt, de a vKontakte orosz közösségi oldalon donyecki források azt írták, hogy legalább két civil meghalt.

A városközpontban az emberek az utcára futottak az épületekből, miután megszólaltak az evakuálásra felszólító szirénák. A szakadár erők által elfoglalt épületek mellett találat ért boltokat is. „Ha a konyhában lettem volna, akkor már nem lennék itt, mert leszakadt a plafon" – mondta Lilija, egy donyecki lakos a Reutersnek.

Azt írják, találat ért két bevásárlóközpontot is, és a hatóságok mindenkit arra szólítottak fel, hogy ne menjenek az utcára. Azt még nem tudni, pontosan kik kezdték lőni a várost.

A BBC kijevi tudósítója szerint korábban is érte már tüzérségi támadás Donyecket, de a mostani az eddigi legsúlyosabb. Volt olyan lövedék, ami egy hotelhez és kormányzati intézményekhez közel csapódott be. A donyecki régió egyik falujában, Zugreszben donyecki tisztviselők szerint tizenöten, köztük három gyerek halt meg tüzérségi támadásban még szerdán.

Marad a konvoj

Kijev megrendszabályozná az orosz légitársaságokat

Ukrajna azt követelte két orosz légitársaságtól, hogy azok minden egyes, az ország légterén áthaladó járatukat külön engedélyeztessék a kijevi hatóságoknál. Ezt azzal indokolták, hogy az Aeroflot és a Transaero is használja a Krím félsziget Ukrajna által lezárt légterét.

Közben az ukrán kormány felszólította Oroszországot, hogy a határ közelében álló konvoj humanitárius rakományát adja át a Vöröskeresztnek a határnál, és majd az ukrán hatóságok segítenek a megfelelő szétosztásában. A BBC egyik tudósítója benézett az egyik orosz teherautóba: hálózsákok voltak benne.

Az orosz külügyminisztérium azonnali tűzszünetet sürget a határ közelében, hogy szét tudják osztani a segélyeket. A teherautókkal érkezők sátrakat vertek fel. Orosz források szerint a konvoj egészen vasárnapig a határnál maradhat, „amíg rendezik a papírmunkát."

Lemondott egy fontos szakadár vezető

A donyecki szeparatisták egyik legfontosabb vezetője, Igor Sztrelkov lemondott „védelmi miniszteri" posztjáról, helyét egy másik felkelő vette át. Egy hete az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj, a „donyecki népköztársaság miniszterelnöke" mondott le, csütörtökön pedig Valerij Bolotov, a szakadár „luganszki népköztársaság" vezetője távozott.

Donyeck egyik peremvárosát már az éjjel is ágyúzták. Ennek is volt egy civil áldozata, és 11-en megsérültek.  Csütörtök délután az MTI szerint sajtótájékoztatót tartott a donyecki városvezetés. Ők csak egy olyan kórházról tudnak, amit találat ért, azt mondják, az egyik osztályról el kellett szállítani a betegeket.

Az ukrán hatóságok szerint elvágták Luganszkot a környező szakadár területektől, mert elfoglaltak egy közeli falut, így most teljes az ostromgyűrű. Luganszkban a megyei kormányzóság szerint az elmúlt 24 órában legalább 20 civil életét vesztette, egy francia újságíró szerint Donyeckben viszont 74-en haltak meg három nap alatt.