Emma
-2 °C
6 °C

Belépőjegy kellhet majd Velencébe

2014.08.14. 11:36
Az olasz kulturális államtitkár szerint a szegényebb turisták elhasználják Velencét, és messze nem költenek eleget, ott se alszanak, és nagy a tömeg. Szerinte meg kéne adóztatni mindenkit, aki nem tölt legalább egy éjszakát a városban, de bemenne. A velenceiek szállodások szerint sok olyan ember is van, aki képes otthon szendvicset csinálni, és azt Velencében megenni, és akkor nem is lesznek éhesek, nem vesznek náluk semmit. A tartományi elnök a kereskedők szövetsége és a volt polgármester finoman jelezte, hogy ez butaság.

A reggel érkező, este távozó velencei turistákra vetne ki belépőjegyet Ilaria Borletti Buitoni olasz kulturális államtitkár az Mti szerint.  Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek úgynevezett egynapos látogatók.

"Velencét lassan megöli a turizmus. Megfullad a reggel érkező, este távozó látogatók tömegétől, akik keveset vagy semmit nem hagynak maguk után, és szabályosan elhasználják Velencét" - fogalmazott Ilaria Borletti Buitoni. A kulturális államtitkár bejelentette, hogy látogatási díj bevezetését kezdeményezi azon turisták számára, akik még egy napra sem szállnak meg Velencében.

Van pofájuk szendviccsel jönni

A Velencébe való belépőjegy 1983 óta napirenden szerepel, és ez alkalommal is egyszerre kíséri helyeslés és ellenvetés. Claudio Scarpa, a velencei szállodások egyesületének elnöke most igazat adott az államtitkárnak.

Azt is hozzátette, hogy az otthon készített szendviccsel érkező és ezt az utcán fogyasztó látogatók valóban elárasztják a várost, és kevés pénzt költenek.Ugyanakkor sokba kerülnek, mivel sokat kell utánuk tisztítani Velencét.

Nem kéne megkülönböztetni a szegényebb turistákat

Nem lehet pénzbeli és társadalmi különbségeket tenni a turisták között - hangoztatta Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke. Az Északi Liga politikusa szerint a belépőjegy diszkriminációt teremtene.

Nemet mondott a velencei kereskedők szövetsége is, amely úgy látja, a turistákat nem lehet megadóztatni. Velence egyébként is drága város, az első számú közlekedési eszközként használt vaporetto-hajón a jegy 7,50 euróba (2355 forintba) kerül. Ez önmagában belépőjegynek számít Velencébe.

A világ egyetlen egy városában sem létezik ilyen belépőjegy. Ennek bevezetését az Európai Unió Velencében sem engedné meg - jelentette ki Massimo Cacciari volt velencei polgármester.