Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Betiltaná a béranyaságot Thaiföld

2014.08.15. 15:03
Eddig volt szabad béranyának lenni Thaiföldön, a betegsége miatt magára hagyott Gammy esete változásokat indított el az országban.A mesterséges megtermékenyítést is szigorúbban ellenőrzik.

A fizetett béranyaság törvény általi betiltását tervezi Thaiföld Gammy, a Down-kóros baba esete után. Eddig ugyanis a béranyaság nem volt kimondottan tiltott Thaiföldön. A törvénytervezet szerint a béranya csak rokonai gyermekét hordhatja ki, ezért pénzt nem kaphat. 

Gammy hozott változást

Világméretű felháborodást váltott ki, amikor a béranyától született Down-szindrómás és lyukas szívű Gammyt ausztrál biológiai szülei a 21 éves thai béranyánál hagyták, miközben egészséges ikertestvérét, Pipaht magukkal vitték Ausztráliába.

A béranyát egy ausztrál ügynökségen keresztül találta a pár, és nagyjából 3,5 millió forintot fizettek azért, hogy kihordja a gyereküket. Közben kiderült, hoyg a pár férfitagját a 90-es években már többször elítélték 13 évesnél fiatalabb gyerekek molesztálásáért.

Chatree Pinyai, a közegészségügyi minisztérium jogi osztályának vezetője közölte, hogy a törvény év végén léphet életbe, gyorsabb megvalósulás nem lehetséges, írja az MTI.

A kormány újdonsült szigora miatt már négy amerikai és ausztrál párt megakadályoztak abban, hogy a béranyától született gyermekükkel elhagyják az országot. Az ABC-nek nyilatkozó thai szakértők szerint a pároknak bírósági határozatért kell folyamodniuk, hogy a gyermeküket kivihessék az országból. Az ilyen perek hónapokig is eltarthatnak.

Thaiföld bevándorlási hivatalának szóvivője ugyanakkor nem tud arról, hogy ausztrál párokat megakadályoztak volna abban, hogy béranyától született gyermekükkel elhagyják az országot. "Ha ilyen történt, az valószínűleg azért lehetett, mert a párok nem rendelkeztek megfelelő, bizonyító erejű iratokkal arról, hogy a gyermek az övék. A thai törvények szerint egy csecsemő kiviteléhez bizonyítani kell, hogy a baba szüleivel utazik"..

gammy
Fotó: Hands Across the Water / Facebook

A Gammy-ügy nyomán a thaiföldi egészségügyi minisztérium intézkedéseket léptet életbe az országban működő termékenységi klinikák ellen. A mesterséges megtermékenyítést kínáló 12 intézményből ötöt a bezárás fenyeget, mert nincs engedélyük ilyen szolgáltatás nyújtására. Az a magánklinika, ahol az ausztrál pár kérésére a megtermékenyítést végezték, már bezárt, a szülés egy Bangkok külvárosában található magánkórházban történt.  • Vennék
  • Hírek