Vilma
3 °C
13 °C

80 embert mészárolt le az Iszlám Állam

2014.08.16. 13:01

Legalább nyolcvan jezid férfit mészároltak le Iszlám Állam (IS régebbi nevén ISIS) harcosai Irakban, írja a BBC. Alig néhány nappal ezelőtt száznál is több jezid nőt és gyereket raboltak el az Irak északi részén fekvő Szindzsár városából. A Szindzsár-hegységben most körülbelül 40 ezer jezid kisebbségi bujkál. Amikor az Iszlám Állam a város felett átvette az uralmat, rengeteg férfit megöltek.  

A mostani mészárlás egy kis faluban, Kochóban történt, ahová teherautókkal érkeztek meg az Iszlám Állam fegyveresei. A férfiaknak azt mondták, hogy vagy áttérnek az iszlámra, vagy megölik őket. A nőket és a gyerekeket valószínűleg ezúttal is magukkal vitték. Később amerikai drónok kilőttek két teherautót a konvojból egy másik falu közelében.

A helyzetet légi csapásokkal megoldani kívánó Egyesült Államok nemrég küldött 130 katonai tanácsadót a régióba, hogy közelről megvizsgálják a hónapok óta tartó válságot. Az Iszlám Állam katonái a térségben élő jezideket, katolikusokat és kurdokat üldözik. A jezidek egy kurd nyelvjárást beszélő népcsoport, akiknek vallása a zoroasztrizmussal és régi mezopotámiai vallásokkal rokon. Jezidnek csak születni lehet: ha valaki egy másik valláshoz tartozó emberrel házasodik, akkor elveszíti a jezid vallást.