Emma
-2 °C
6 °C

Holokauszttúlélőt is őrizetbe vettek St. Louisban

2014-08-19T062256Z 517735947 GM1EA8J13S601 RTRMADP 3 USA-MISSOUR
2014.08.19. 06:56

Nyolc tüntetőt, köztük egy kilencvenéves holokauszttúlélőt és egy fotóriportert vettek őrizetbe az amerikai hatóságok hétfőn a Missouri állambeli St. Louis városban, mert megpróbálták lezárni egy kormányzati épület bejáratát, követelve a Nemzeti Gárda kivonását a városból. A településen zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.

A hatóságok szerint 120 tüntető vonult fel hétfőn a város egyik utcáján, majd egy kormányzati épület előtt gyűltek össze, és elállták a bejáratát. A tiltakozók azt követelték, hogy Missouri kormányzója vonja ki a Nemzeti Gárdát St. Louis város Ferguson nevű peremkerületéből, ahol az elmúlt napokban zavargások robbantak ki.

A helyszínre érkező rendőrök távozásra szólították a tüntetőket, és őrizetbe vették azokat, akik erre nem voltak hajlandók. A tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrök pedig a kényszerintézkedéskor nem alkalmaztak erőszakot, nem fém-, hanem műanyag bilincset tettek a demonstrálók kezére.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy őrizetbe vettek egy 90 éves német származású asszonyt, Hedy Epsteint, aki túlélte a holokausztot, és jelenleg a Gáza felszabadításáért kardoskodó mozgalom aktív támogatója. „Azért kell kiállnunk most, hogy az embereknek ne kilencvenévesen kelljen tenniük ugyanezt” – mondta Hedy Epstein őrizetbe vételekor a The Nation című lapnak.

Az őrizetbe vettek között van a Getty Images fotóügynökség munkatársa, Skott Olson is.

Helyszíni jelentések szerint Fergusonban hétfőn békésen zajlottak a tüntetések, az elmúlt napok rendbontásaihoz hasonló esetek nem történtek. Vallási és jogvédő szervezetek képviselői csatlakoztak a tüntetőkhöz, és arra próbálják rávenni őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.