Károly, Karola
-4 °C
3 °C

WHO: Tovább nőtt az ebolások száma

2014.08.19. 13:11

Tovább emelkedett, elérte az 1229-et a feltehetően ebolavírus által okozott elhalálozások száma - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A közvetlenül érintett négy nyugat-afrikai országból – Guineából, Libériából, Nigériából és Sierra Leonéból – 84 új halálesetet jelentettek augusztus 14. és 16. között. Az újonnan ismertté vált fertőzések száma – az elhunyt betegeket is beleszámítva – 113 volt.

Az 1229 elhalálozás közül a vizsgálatok 760 esetben egyértelműen megerősítették a fertőzés tényét, a többiben nagy valószínűséggel okozta az ebolavírus a betegek halálát. Összesen 2240 megbetegedést regisztráltak. 

A WHO abból indul ki, hogy a megbetegedések tényleges száma ennél is magasabb, mert – főként a városoktól távol eső területeken – nem minden eset jut az egészségügyi hatóságok tudomására. „Jelentős javulás jeleit” mutatta az a három, Ebolavírussal fertőzött orvos, akit a Zmapp nevű kísérleti gyógyszerrel kezeltek – jelentették be kedden a libériai hatóságok.

Közölték azt is, hogy megtalálták azt a 17, feltehetően ebolás beteget, aki egészségügyi karanténból szökött el vasárnap. A betegeket ezúttal egy másik kórházba vitték. 

A libériai fővárosban, Monroviában fegyveresek vasárnap feldúltak egy egészségügyi központot, és a betegek ezt kihasználva szöktek meg. A többségükben fiatal betegeket erőszakkal kényszerítették be a központba.