Összeomlott a tűzszünet Izraelben

2014.08.20. 01:44

Kedd este újrakezdődtek az izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen és a palesztin rakétatámadások Izrael déli és középső részei ellen - közölte az izraeli televízió.

 A Hamász palesztin szélsőséges szervezet katonai szárnya bejelentette kedd éjszaka, hogy rakétatámadást intézett Jeruzsálem ellen is; a Sky News Arabíja hírtelevízió tájékoztatása szerint Jeruzsálemben megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok bejelentésével kapcsolatosan az izraeli rendőrség szóvivője közölte: nincs tudomása arról, hogy rakéták csapódtak volna be Jeruzsálemben, feltehetően a légvédelmi rendszer megsemmisítette őket.

A lakatlanabb részeket lövik

A tízes tévécsatorna híradása szerint Izrael a Gázai övezet lakatlanabb területeit lőtte, hogy ne zárják be a kaput az esetleges további tűzszüneti tárgyalások előtt. Kora este az övezettel szomszédos déli izraeli városokat, Netivotot, majd Asdódot, Askelont, Beér Sévát lőtték a gázai fegyveres csoportok, késő este pedig Tel-Avivot és környékét, mintegy harminc rakétával. A Hamász bejelentette, hogy a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is célba vették.

Izraelben ismét életbe léptek a polgári védelmi előírások, tilos tömeges, ötszáz fősnél nagyobb rendezvényeket tartani a rakéták lőtávolságában lévő településeken.

Az övezet szomszédságában fekvő kibucok lakói az utóbbi heteket az ország északi részén, általában az ottani kibucok vendéglátását élvezve töltötték, s csak az utóbbi napokban tértek vissza otthonukba. A harcok kiújulása miatt azonban ismét távozásukat fontolgatják.

Az izraeli tévé által megszólaltatott szakértők szerint Hamásznak még két-háromezer rakétája lehet, s a palesztin szélsőséges szervezet most "kifárasztó háborúba" kezdett követeléseik teljesítése érdekében, miután azoknak nem tudtak érvényt szerezni az egyiptomi közvetítéssel folytatott kairói tárgyalásokon.