Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Gyülekeznek az oroszok az ukrán határnál

2014.08.22. 18:27

A NATO főtitkára közölte pénteken, hogy a szövetség riasztó orosz földi és légi csapatösszevonást észlelt Ukrajna szomszédságában.

"Azt is láttuk, hogy nagy mennyiségű modern fegyverzetet, tankokat, páncélozott csapatszállítókat és tüzérséget küldtek a kelet-ukrajnai szeparatista csoportoknak" - közölte Anders Fogh Rasmussen egy brüsszeli nyilatkozatban.

A főtitkár szerint Oroszország a nemzetközi erőfeszítések ellenére folytatja a válság kiterjesztését Kelet-Ukrajnában, és ez Moszkva még nagyobb elszigeteltségéhez vezet.

A segély engedély nélkül indult

Rasmussen elítélte "az úgynevezett" humanitárius konvoj belépését ukrán területre, ami "csak tovább mélyíti a válságot". Az ukrán hozzájárulás és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvétele nélküli belépés "Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése" - hangoztatta.

"Oroszország súlyosan megsértette a nemrég Berlinben és Genfben elfogadott megállapodásokat, és ismét megsértette Ukrajna szuverenitását" - szögezte le.

Rasmussen feltette a kérdést, vajon mi a konvoj valódi célja: a civil lakosság támogatása vagy a szeparatisták ellátása?F

elszólította Oroszországot, hogy ne tegyen újabb provokatív lépéseket, hagyja abba Ukrajna destabilizálását, hozzon valódi intézkedéseket a veszélyes helyzet megoldására, eközben tartsa teljes mértékben tiszteletben Ukrajna szuverenitását, területi egységét és a nemzetközi jogot".