Emma
-2 °C
6 °C

Meghalt a hírhedt alaszkai sorozatgyilkos

2014.08.22. 10:41

Meghalt az életfogytiglani börtönbüntetését töltő alaszkai sorozatgyilkos, Robert Hansen, aki 17 nőt ölt meg és 30 másikat megerőszakolt az alaszkai építkezési láz idején, az 1970-es években. A kórházban meghalt 75 éves férfi írásban kérte, hogy ne próbálják újraéleszteni.

Hansent 1984-ben ítélték 461 év szabadságvesztésre. A büntetést négy gyilkosságért kapta egy olyan vádalku részeként, amivel elkerülte, hogy 17-szer kelljen bíróság elé állnia.

A kettős életet élő, egy kis belvárosi pékséget üzemeltető családapa 12 év alatt követte el a gyilkosságokat. Eleinte bármely nő áldozatává válhatott, aki a szeme elé került, később azonban  prostituáltakra és a táncosnőkre vadászott, mivel rájött, hogy ők nehezebben lenyomozhatók, és az ő hiányuk kevésbé tűnik fel.

Az 1300 kilométeres nagy alaszkai olajvezeték lefektetése idején többek között prostituáltak követték az építőmunkásokat Anchorage-ba, Alaszka legnagyobb városába. Ebben az időben nem keltett feltűnést, ha valaki váratlanul eltűnt.

Hansen a nőket elrabolta, majd autóján vagy magánrepülőgépén elhagyatott helyre vitte. Olykor megerőszakolta, majd visszavitte őket Anchorage-ba, megtiltva nekik, hogy értesítsék a hatóságokat. Más esetekben elengedte a nőket a vadonban, aztán puskájával vadászott rájuk. Tizenhét áldozata közül 12-nek a holttestét találták meg, írja az MTI.

A hentespékként emlegetett sorozatgyilkos történetéből mozifilm is készült 2013-ban The Frozen Ground címmel, Nicholas Cage-dzsel a főnyomozó, és John Cusackkel a tettes szerepében.