Stefánia
0 °C
3 °C

Moszkva már lövi Ukrajnát?

2014.08.22. 20:42 Módosítva: 2014.08.22. 20:42

Oroszország tüzérségi egységeket küld Ukrajnába, és a határ túloldaláról ágyúzza az ukrán egységeket, idézte a USA Today a NATO szóvivőjét. Oana Lungescu szerint a szervezet megbízható információkat kapott arról, hogy az orosz egységek közvetlenül vesznek részt a harci cselekményekben, "az orosz légierő, légvédelem, és speciális egységek" is beavatkoznak a kelet-ukrajnai helyzetbe.

A New York Times meg nem nevezett NATO-illetékesre hivatkozva írja, hogy míg eddig csak híradásokból értesültek Oroszország közvetlen beavatkozásáról, addig mostanra már bizonyítékaik vannak, hogy az elmúlt napokban orosz tüzérségi eszközök, és azt kezelő orosz katonák lépték át a határt.

Csapatösszevonás és engedély nélküli segélyszállítás 

A nyilatkozatok jelzik a konfliktus élesedését. A pénteki eseményeket tovább fűtötte, hogy elindult Luganszk felé az az orosz humanitárius konvoj, amely napok óta vesztegel az ukrán-orosz határ közelében. Az oroszok által indított segélyt ugyan átvizsgálták, és nem találtak olyan jelet, hogy az orosz fél fegyvereket akarna eljuttatni a szeparatisták városába, de mégsem engedélyezték a továbbhaladást.

A késlekedést azzal indokolták, hogy a környéken egyelőre nem biztosított a szállítmány és a személyzet biztonsága. Az ukrán fél szerint maguk a szállítójárművek is felhasználhatók lennének harci célra, a sofőrök pedig képzett katonák.

De ok lehet az is, hogy így le kellene állítani a város ostromát, amellyel időt nyernének a szorongatott helyzetben lévő terroristák.

A NATO főtitkára elítélte "az úgynevezett" humanitárius konvoj belépését ukrán területre, ami "csak tovább mélyíti a válságot". Az ukrán hozzájárulás és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részvétele nélküli belépés "Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek súlyos megsértése" - hangoztatta.

A NATO főtitkára közölte pénteken, hogy a szövetség riasztó orosz földi és légi csapatösszevonást észlelt Ukrajna szomszédságában.