Amerikai brit nagykövetség: Hülye ötlet volt

2014.08.25. 16:45

Felháborodást keltett amerikaiak körében egy csillagszórókkal tűzdelt tortáról a Twitter közösségi oldalon közzétett fénykép, amellyel a washingtoni brit nagykövetség a Fehér Ház felgyújtásának kétszázadik évfordulójáról emlékezett meg. A nagykövetség bocsánatkérésre kényszerült, írja az MTI a The Telegraph című brit lap cikke nyomán.

A történelmi eseményt ünneplő bejegyzést a washingtoni brit nagykövetség tette ki vasárnap hivatalos Twitter-oldalára. A Fehér Ház miniatűr másával díszített, valamint a két ország zászlóival szegélyezett torta fotóját a következő felirat kísérte: "A Fehér Ház felgyújtásának kétszázadik évfordulójára emlékezünk. Ezúttal csupán csillagszórókkal!" A fotó hátterében egy napsütötte úszómedence volt látható.

Néhány amerikai felhasználó viccesnek találta a fotót, több tucatnyian azonban dühös üzenetekben fejezték ki nemtetszésüket a brit diplomáciai képviseletnek a fénykép miatt. Olyasmiket írtak, hogy rendkívül rossz ízlésről tanúskodik, nincs benne tapintat, és nem vicces.

Alig három órával később a nagykövetség újabb Twitter-üzenetben kért bocsánatot a bejegyzés miatt. "Egy történelmi eseményt akartunk felidézni, és jelenlegi szoros barátságunkat ünnepelni" - írták.

Az eredeti tweet az 1814. augusztus 24-i történéseket idézte fel, amikor brit katonák 26 órára elfoglalták Washingtont, és számos épületet - beleértve a Fehér Házat és a Capitoliumot is - felgyújtottak, mielőtt egy heves vihar és tornádó arra nem kényszerítette őket, hogy visszatérjenek hajóikra.

Ez volt az egyetlen alkalom, amikor az Egyesült Államok fővárosát megtámadták, és megrongálták az akkoriban James Madison elnök lakta Fehér Házat.  • Hírek
  • Bankszámla